CÜMLENİN ÖGELERİNİN KUKLALARLA ÖĞRETİLMESİ - Bayrak, Özcan; Çelik, Mehmet (My University, 2019)
Bu araştırmada, öğrencilerin mevcut programlardaki etkinlikleryerine daha etkili olacağı düşünülen kukla metinleri ile yapılan çalışmasöz konusudur ve bu çalışma etkinlikleri vasıtasıyla öğrenimin etkiderecesinin test edilmesi amaçlanmıştır. Bu araştırmada kullanılanyöntem, araştırmanın yürütülmesi için öntest-sontest kontrol grupludeneysel çalışmadır. Yapılan araştırma bu yönüyle deneyselçalışmalardan yarı deneysel bir çalışmadır. Araştırma, 8. sınıf öğrencileriüzerinde aynı okuldan iki farklı sınıf kullanılarak yapılmıştır. Busınıflardan 8/A sınıfı deney grubu, 8/B sınıfı ise kontrol grubu olarak elealınmıştır. Araştırmanın örneklemini Malatya ili Battalgazi ilçesi ŞehitHamit Fendoğlu Ortaokulu 8. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır.Araştırma için veri toplamada “Cümlenin Ögeleri Başarı Testi” başarıyıölçmek, “Türkçe Dersi Tutum Ölçeği” ise öğrencilerin tutumunu ölçmekamacıyla kullanılmıştır. Belli bir çalışma takvimi içerisinde verilertoplanmış, korunmuş ve verilerin güvenirliliği sağlanmıştır. Elde edilenverilerin analizi için SPSS 23 programı kullanılmıştır. Deney ve kontrolgrubu öğrencileri arasındaki başarıyı ve tutumu ölçmek için “t-testi”, kızve erkek öğrencilerinin eğitim öncesi ve sonrası durumlarının tespiti içinde “Paired Sample t-testi” kullanılmıştır. Araştırmanın sonunda, deneygrubu öğrencilerinin başarı ortalamalarında sayısal olarak bir artış sözkonusudur ancak bu artış istatiksel olarak anlamlı değildir. Erkek ve kızöğrenciler arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır.Kukla kullanımının öğrencilerin derse karşı tutumlarında anlamlı birfark oluşmuştur ve bu fark istatiksel olarak anlamlıdır. Kalıcılık düzeyinoktasında ise deney grubu lehine bir fark oluşmuş olsa da bu farkistatiksel olarak anlamlı değildir. Kalıcılık düzeyinde erkek ve kız öğrenciler arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları