TÜRK TELEVİZYONLARINDA ROMAN UYARLAMALARI VE UYARLAMA SORUNLARI - KAYA, ŞENGÜL (Fırat Üniveristesi, 2016)
Sinema ilk dönemlerinden itibaren, romanları kaynak olarak kullanmış ve uyarlama filmler üretmiştir. Televizyonun yaygınlaşmasıyla birlikte dizilere de konu olan romanlar, dünyanın birçok ülkesinde, birçok yapımcı için daima önemli bir kaynak olarak görülmüştür. Bu doğrultuda Türkiye'de başlangıcından beri TRT'de, sonrasında özel televizyonlarda birçok roman televizyona uyarlanmış ve bu uyarlamalar her zaman büyük bir ilgi görmüştür. Günümüzde yapılan uyarlama diziler hem televizyon, hem de edebiyat çevrelerinde büyük tartışmalara neden olmuştur. Bu tartışmaların nedeni kaynak alınan roman ile bu romanlardan üretilmiş olan uyarlama dizilerin, birçok açıdan birbirinden farklı olmasıdır. Bu konuda değişik görüşler ileri sürülmüş olsa da genel görüş, uyarlama dizilerin kaynak aldığı romandan farklı olduğu ve bu farklılığın romana zarar verdiği yönündedir. Çalışmanın yapılmasındaki temel amaç; yazınsal bir metin olan romanların televizyona uyarlanma sürecini ve bu süreçte ortaya çıkan sorunları roman ve televizyon açısından ele alarak ortaya koymaktır. Anahtar Kelimeler: Televizyon, Roman, Uyarlama ve Uyarlama Sorunları.

Since its beginning, cinema has uscd novels as q source and has produced adapted films. With hac widespread usage of television, novels have been wed as the subject of television series, and nowadays they have become an important resource for every producer throughout the world. Accordingly, in Turkey, since its beginning on TRT and then on private television channels, many novels have been adapted to the screen and these adaptations have always got great attantion. Adapted television series have always led to debates among readers, audience television and literary people. But for some years now, it can be seen that the criticisy of Tv series, which are adapted frow cantewporary writers on classics, have increascd a great deal. Noreover, it is obvious that these TV series dont satisfy anybody and as a result of this, these TV series are beiny removed from the broadcast one by one. The main purpose of this study is to put forword the adaptation process of novels to the screen and the problems that occur in this process by emphasizing the theoretical side of the subject. Keywords: Turkish Television, Novel, Adaptation and Adaptation Problems.
Novel adaptations to the Turkish televisions and adaptation problems
Keywords: Radyo-Televizyon; İletişim Bilimleri