SOSYAL MEDYA BAĞIMLILARINDA NÖROGÖRÜNTELEME İLE VOLÜMETRİK DEĞİŞİMLERİN KONTROL GRUBUYLA KARŞILAŞTIRILMASI - KARAKUŞ, YUNUS (Fırat Üniveristesi, 2026)
Sosyal medya bağımlılığı, son yıllarda özellikle genç nüfus arasında hızla artan ve bireylerin günlük işlevselliğini olumsuz etkileyebilen bir davranışsal bağımlılık türüdür. Bu tez çalışmasında sosyal medya bağımlılığı olan bireylerde cerebrum, amigdala, anterior singulat korteks (ASK), nukleus akumbens (NAc) ve ventral tegmental alan (VTA) volümlerinin manyetik rezonans görüntüleme (MRG) yöntemiyle incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya Fırat Üniversitesi Psikiyatri Polikliniği'ne ayaktan başvuran 30 sosyal medya bağımlılığı vakası ile 30 sağlıklı kontrol grubu dahil edilmiştir. Katılımcılara Sosyodemografik ve Klinik Veri Formu, Bergen Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği(BSMBÖ), Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği(SMBÖ) uygulandı. Katılımcılara DSM-5 Bozuklukları İçin Yapılandırılmış Klinik Görüşme Formu-Klinisyen Versiyonu (SCID-5- CV) uygulanarak ruhsal açıdan sağlıklı oldukları anlaşıldı. Vaka grubunda her iki bağımlılık ölçeği puanlarının kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede yüksek olduğu saptanmıştır. Tüm katılımcılara uygulanan MRG çekimleriyle anterior singulat korteks, nukleus akumbens, amigdala ve ventral tegmental alan ölçümlerinden elde elde edilen verilerle birlikte SPSS 22 paket programıyla analiz edilmiştir. Sonuç olarak, vaka grubunda anterior singulat korteks hacminin kontrol grubuna göre anlamlı derecede daha yüksek olduğu bulunmuştur. Ancak bağımlılık düzeyi ile hacim artışı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon gözlenmemiştir. Ayrıca istatiksel olarak anlamlı olmasa da vaka grubunda amigdala hacminin kontrol grubuna göre biraz daha yüksek olduğu görülmüştür. Diğer bölgelerde (VTA, NAc, cerebrum) anlamlı farklılık saptanmamıştır. Bu bulgular, sosyal medya bağımlılığının nöroanatomik temellerine dair önemli ipuçları sunmakla birlikte, daha geniş örneklemler ve uzunlamasına çalışmalarla desteklenmeye ihtiyaç duymaktadır.

Social media addiction has been rapidly increasing in recent years, particularly among young populations, and represents a behavioral addiction that can negatively affect daily functioning. The aim of this thesis was to investigate the volumes of the cerebrum, amygdala, anterior cingulate cortex (ACC), nucleus accumbens (NAc), and ventral tegmental area (VTA) using magnetic resonance imaging (MRI) in individuals with social media addiction. The study included 30 patients with social media addiction who presented to the Psychiatry Outpatient Clinic of Firat University and 30 healthy controls. Participants completed the Sociodemographic and Clinical Data Form, the Bergen Social Media Addiction Scale (BSMAS), and the Social Media Addiction Scale (SMAS). In addition, the Structured Clinical Interview for DSM-5 Disorders—Clinician Version (SCID-5-CV) was administered to confirm that participants were psychiatrically healthy. Addiction scores were significantly higher in the case group compared to the control group. MRI scans were performed on all participants, and volumetric measurements of the anterior cingulate cortex, nucleus accumbens, amygdala, and ventral tegmental area were analysed using SPSS version 22. As a result, the anterior cingulate cortex volume was found to be significantly higher in the case group compared to controls. However, no statistically significant correlation was observed between addiction severity and volumetric increase. Moreover, although not statistically significant, amygdala volumes were slightly higher in the case group compared to the control group. No significant differences were observed in the volumes of the ventral tegmental area (VTA), nucleus accumbens (NAc), and cerebrum. These findings provide important insights into the neuroanatomical basis of social media addiction, yet further research with larger sample sizes and longitudinal designs is needed.
Comparison of volumetric changes in individuals with social media addiction and healthy controls using neuroimaging
Keywords: Psikiyatri