OSMANLI-iRAN ARASINDA KASR-I ŞiRiN BARIŞ ANTLAŞMASI (1639) - Kılıç, Remzi (Fırat University, 2000)
Osmanlılar ile Safeviler arasmda 1618'de varılan Serav Banş AntIaşması'ndan sonra, henüz beş yıl kadar bir süre geçmişti. Bu esnada Osmanlı Devleti hanedanlık tahtında bir takım değişiklikler cereyan etmiştir; Sultan I. Ahmed'in vefatı (1617), peşinden I. Mustafa'nın padişah olması (1617) ve O'nun tekrar tahttan indirilmesi, Genç (II.) Osman'ın padişah olması (1618- 1 622), bu genç hük.ümdann tahttan indirilmesi ve hunharca katledilmesi hadiseleri olmuştu. Bununla beraber, bazı veziriazam, vezir, paşa, beylerbeyi, şeyhü'l-islam, kadı asker, sancak beyinin azledilmesi, öldürülmesi veya tutuklanması gibi devlet kadrosunda ciddi değişiider meydana gelmişti.
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları