Pozitif Algı Ölçeğinin Geçerlilik ve Güvenirlik Çalışması - Özdemir, Tuncay Yavuz; Yıldız, Aslı (My University, 2019)
Bu çalışmanın amacı pozitif algı ölçeği geliştirmektir.Bu amaçla 444 öğretmenden oluşan iki farklı örneklemde araştırma gerçekleştirilmiştir. İlk olarak ölçeğinyapı geçerliğini saptamak amacı ile 209 öğretmendentoplanan veriler ile açımlayıcı faktör analizi yapılmıştır.Yapılan faktör analizi sonucunda ölçekte yer alan 15maddenin üç alt boyutta toplandığı ve toplam varyansın %67.51’ini açıkladığı tespit edilmiştir. Ölçeği oluşturan maddelerin faktör yükleri 0.45-0.82 değerleriarasında değişmektedir. Ölçeğin yapı geçerliliğini testetmek amacıyla ikinci örneklemde yer alan 235 öğretmenden elde edilen verilerle doğrulayıcı faktör analiziyapılmıştır. Doğrulayıcı faktör analizinde üç faktörlüyapısına ilişkin uyum değerlerinin iyi olduğu gözlemlenmiştir. Ölçeğin güvenirliliği için ise Cronbach Alphakatsayısı hesaplanmış ve ölçeğin tamamı için 0.90olarak ölçülmüştür. Bu değer maddelerin istenilenölçüde güvenilir olduğunun göstergesidir. Yapılananalizler geliştirilen Pozitif Algı Ölçeği’nin yeterli düzeyde geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğunugöstermiştir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; İstatistik ve Olasılık