SIÇAN DUYUSAL SİNİR HÜCRE KÜLTÜRLERİNDE KALSİYUM-BAĞIMLI POTASYUM KANALLARININ BİYOFİZİKSEL VE FARMAKOLOJİK YAKLAŞIMLARLA TANIMLANMASI - KUZGUN, K. TUĞRUL (Fırat Üniveristesi, 2002)
Bu çalışmanın amacı sıçan dorsal kök gangliyon (DKG) sinir hücrelerinde paksilinin ve iberiotoksinin kalsiyum bağımlı potasyum kanallarına etkilerini belirlemektir. Sıçan dorsal kök düğümleri yeni doğan sıçanlardan diseke edilerek enzimatik ve fiziksel muamelelerle izole tek hücrelere ayrıştırıldı ve sinir büyütme faktörü içeren kültür vasatı içerisinde 37 °C de % 5 karbondioksit içeren nemli bir inkübatörde kültüre edildi. Bu hücrelerden patch kenetleme tekniğinin akım kenetleme kayıt formu kullanılarak aksiyon potansiyelleri kayıt edildi. Kalsiyum bağımlı potasyum kanallarının zıtlanma potansiyelleri tespit edildi. Paksilin ve iberiotoksin hiperpolarize edici ard potansiyelleri doz bağımlı olarak anlamlı derecede inhibe etti. Bu çalışmanın sonuçlan sıçan arka kök düğüm sinir hücrelerinde iberiotoksin ve paksilinin aksiyon potansiyeli ard potansiyellerini kalsiyum bağımlı potasyum kanallarını bloklayarak inhibe ettiğini göstermektedirs. Anahtar kelimeler: Aksiyon potansiyeli, paksilin, iberiotoksin, hücre kültürü, patch kenetleme, kalsiyum bağımlı potasyum kanalı.

The aim of this study was to investigate the effects of paxillin and iberiotoxin on calcium-activated potassium channels in cultured rat dorsal root ganglion neurones. Dorsal root ganglia were dissected out and isolated as single cells by enzymatic and physical procedures and placed in humidified incubator containing % 5 CO2 at 37° C. Actions potentials were recorded from these cells using the whole cell current clamp mode of the patch clamp technique. Reversial potential of the calcium- activated potassium channels were determined. Application iberiotoxin and paxillin significantly inhibited afterhyperpolarisation in a dose dependent manner. Result from this study indicates that, iberiotoxin and paxillin inhibits action potential after hyperpolarisations in cultured rat dorsal root ganglia neurones by blocking calcium- activated potassium channels. Key words: Action potential, paxillin, iberiotoxin, cell culture, patch clamp, calcium- activated potassium channel
Biophysically and pharmacologically identification of calcium dependent potassium channels in rat sense ganglion cell culture
Keywords: Biyofizik; Biophysics