(ALKİL) METAKRİLATLARIN GLİSİDİLMETAKRİLAT VE 1,3 -DİOKALAN İLE KOPOLİMERLERİNİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU - İLTER, ZÜLFİYE (Fırat Üniveristesi, 1997)
Doktora Tezi (ALKİL) METAKRÎLATLARIN GLİSİDİLMETAKRİLAT VE l,3-DİOXALAN İLE KOPOLİMERLERİNİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU Zülfiye İLTER Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 1997, Sayfa: 127 Bu çalışmada, (2-fenil-l,3 dioksalan -4 il) metilmetakrilat (DMMA); benzaldehit ve glisidil metakrilatın BF3Û(C2H5)2 katalizörü yanında kondenzasyon reaksiyonu ile hazırlandı. Poli (DMMA), poli (DMMA-ko-GMA), poli (DMMA-ko-St), poli (DMMA-ko-Alkilmetakrilat), poli (GMA), poli (GMA-ko-Alkilmetakrilat)'leri benzoil peroksit başlatıcısı kullanılarak 60°C serbest radikal olarak sentezlendi. Monomer, homopolimer ve kopolimerlerin yapısı İR, iH-NMR, 13C-NMR teknikleriyle karakterize edildi. Polimerlerin çözünürlük paremetreleri ve yoğunlukları sırasıyla titrasyon ve yüzdürme metotlarından bulundu. Limit vizkozite sayıları hesaplandı. Homo ve kopolimerlerin camsı geçiş sıcaklıkları ve molekül ağırlıkları sırasıyla DSC ve GPC'den tayin edildi. Termal çalışmalar ve bozunmayla ilgili aktivasyon enerjileri (Ea) TGA'dan yapıldı. Kopolimerdeki monomer bileşimleri element analizi ve JH-NMR spektrumlarından bulundu. (2-fenil-l,3 dioksalan -4-il) metilmetakrilat ve Glisidilmetakrilat kopolimerinin reaktivite oranları Kelen-Tudos ve Fineman-Ross metodlarından hesaplandı. Kelen-Tudos metodu ile hesaplanan sonuçlar îdmma = 0.43 ± 0.027, Tgma = 1.97 ± 0.041 'dır. Fineman Ros metodu ile Tdmma = 0.31 ± 0.47,in rGMA = 1.66 ± 1.049 olarak bulundu. Poli (DMMA-ko-St)'nin reaktivite oranları Kelen Tudos metoduyla rDMMA = 0.48 ± 0.0059, rSt = 0.36 ± 0.0021 olarak hesaplandı. poli (GMA-ko-Alkilmetakrilat)'lerinde epoksit gurubunun tayini, polimerin bileşiminde bulunan epoksit halkasıyla HC1 -dioksan karışımının birleştirilmesi esasına dayanır. Poly (2-fenil-l,3-dioksalan-4-il) metilmetakrilat'ın termal degradasyon çalışmaları FT-IR ve TGA dan yapıldı. Degradasyon ürünleri FT-IR, ^-NMR, 13C- NMR ve GC-MS teknikleriyle incelendi. 500°C ye kadar yapılan ısıtma sonucu bulunan degradasyon ürünleri ; monomer, benzeldehit, akrolein, aseton, 2-fenil-4-hidroksi-l,3-dioksalan, 4-metilen-2- fenil-1,3 dioksalan, 4-metilen-2-fenil-l,3-dioksalan, propen, karbondioksit olduğu tespit edildi. Anahtar Kelimeler : Çözünürlük Parametresi, Yoğunluk, Limit Viskozite, Termal Analiz, Reaktivite Oranları, Alkilmetakrilat, Glisidilmetakrilat.
Synthesis and characterization of copolymers of alkylmethacrylates with glycdyl methacrylate and 1,3-dioxolane
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kimya; Chemistry