Seasonal variation of Pseudophyllidean cestode, Diphyllobothrium spp. infection in Cyclops strenuus abyssorum (Copepoda) in Loch Lomond - Dörücü, Mustafa (My University, 1999)
İskoçya, Lomond Gölü’nde Diphyllobothrium spp. ile enfekte olan Cyclops strenuus abyssorum’un enfeksiyon seviyesi ve yoğunluğu Mart 1993 ve Şubat 1994 tarihleri arasında incelendi. Enfekte copepodların yüzdesi su sıcaklığı ile arttı, Haziran’da en yüksek değerine ulaşırken, nisbeten düşük değerler Aralık ile Mart arasında tespit edildi. Cyclops strenuus abyssorum’un populasyon yoğunluğu da mevsimlere göre değişti; soğuk aylarla karşılaştırıldığında, sıcak aylarda daha yüksek bulundu. Çalışma bölgesinde su sıcaklığı çalışma süresince 3.2 ile 16°C arasında değişti. En düşük değer Ocak ayında ve en yüksek değer Temmuz’da kaydedildi.
Keywords: Bağırsak şeridi enfeksiyonları; Copepoda; populasyon yoğunluğu; göller; mevsimsel değişimler; Diphyllobothrium; Cyclops strenuus; İskoçya; Cestoda