SALAR TÜRKÇESİNDE BİRİNCİL UZUN ÜNLÜLER - Ozeren, Mehmet (My University, 2016)
Çin'de yaşayan Türk lehçelerinden biri olan Salar Türkçesi, Oğuz grubu içerisinde değerlendirilmekte olup Türkmen Türkçesi ile ilişkilendirilmektedir. Dolayısıyla Salar Türkçesi, içerisinde Karluk ve Kıpçak Türkçesi özelliklerini barındırsa da Türkmen Türkçesi özelliklerini de korumaktadır. Bu makalede Türkmen Türkçesinin en önemli özelliklerinden biri olan birincil uzun ünlülerin Salar Türkçesinde de devam ettiği örneklerle tespit edilmiş ve tarihî ile çağdaş Türk lehçelerinde korunan birincil uzun ünlülerle karşılaştırma yapılmıştır.
Keywords: Dil ve Dil Bilim