ASTIMLI ÇOCUKLARDA YÜZMENİN YAŞAM KALİTESİ ÜZERİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI - ENSARİ, FİLİZ (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bu araştırmanın amacı, düzenli olarak uygulanan yüzme egzersizlerinin astımlı çocukların yaşam kalitesine olan etkisini incelemektir. Araştırmanın çalışma grubunu yaşları 7 ile 17 arasında değişen toplam 20 astımlı çocuk oluşturmaktadır. Araştırma gurubu, haftada iki gün iki seans (50 dk) toplam 10 seans olmak üzere yüzme eğitimine tabi tutulmuştur. Betimsel tarama modeli niteliğinde olan çalışmamızda, astımlı çocukların yaşadıkları fiziksel, ruhsal ve sosyal bozuklukları ölçmek için geliştirilmiş, Türkçe geçerlik ve güvenirlik çalışması 2009 yılında Yüksel ve arkadaşları tarafından yapılmış, Astımlı Çocuk Yaşam Kalitesi Ölçeği (Pediatrice Asthma Quality of Life Questionnaire) (PAQLQ) kullanılmıştır. Bu ölçek, Duygusal İşlev, Faaliyet Kısıtlaması ve Semptomlar alt boyutlarından ve toplam 23 sorudan oluşan 7'li likert tipli bir ölçektir. Verileri değerlendirmek için Windows SPSS 28.0.1 istatistik paket programı kullanılmıştır. Verilerin normal dağılıma uyup uymadığına bakılıp, normal dağılım gösteren verilerin önceki ve sonraki gruplamaların karşılaştırmasında Bağımlı t testi kullanılmıştır. Astımlı çocukların yaşam kalitesi ön test-son test değerleri araştırmanın betimsel tasarıma uygun olarak Wilcoxon sıra sayıları işaret testi ile karşılaştırılmıştır. Elde edilen verilere göre; Astımlı Çocukların Yaşam Kalitesi Ölçeği toplam puanları ve tüm alt boyutlarının ön test-son test değerleri arasında anlamlı bir farklılık belirlenmiştir. Sonuç olarak; solunum problemi yaşayan astımlı çocuklar üzerinde düzenli yüzme eğitiminin, bu çocukların yaşam kalitesini artırdığı, yaşam kalitesi ölçümlerinin, psikososyal değişkenlere ilişkin farkındalık, astım farkındalığı ve kontrollü klinik bakım için hayati öneme sahip olduğu görülmüştür

The aim of this study was to investigate the effect of regularly applied swimming trainings on the quality of life of children with asthma. The study group of the research consists of a total of 20 asthmatic children aged between 7 and 17. The research group was subjected to swimming training in two stages (50 minutes) two days a week, for a total of 10 stages. In our study, which is a descriptive screening model, the Pediatric Asthma Quality of Life Questionnaire (PAQLQ), which was developed to measure the physical, mental and social disorders experienced by children with asthma, and whose Turkish validity and reliability study was conducted by Yüksel et al. in 2009, was used. This scale is a 7-point Likert type scale consisting of Emotional Function, Activity Limitation and Symptoms subscales and a total of 23 questions. To evaluate the data Windows SPSS 28.0.1 statistical package program was used. Dependent t test was used to check whether the data conformed to normal distribution and to compare the before and after groupings of normally distributed data. Pretest-posttest values of quality of life children with asthma were compared with the Wilcoxon rank number sign test in accordance with the descriptive design of the study. According to the data obtained, a significant difference was determined between the total scores of the Quality of Life Scale of Children with Asthma and the pre-test and post-test values of all sub-dimensions. In conclusion, it had been observed that regular swimming training for asthmatic children who have respiratory problems increases the quality of life of these children, and quality of life measurements are vital for awareness of psychosocial variables, asthma awareness and controlled clinical care.
Swimming in children with asthma its effect on quality of life
Keywords: Eğitim ve Öğretim