ELAZIĞ İL MERKEZİ İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRENCİLERİNİN FİZİKSEL ŞİDDETE MARUZİYETLERİ VE YAKLAŞIMLARI - DEVECİ, SÜLEYMAN ERHAN (Fırat Üniveristesi, 2002)
Çocuklara yönelik şiddet değişik boyutlarda ve ağırlıkta hemen her toplumsal yapıda ve ortamda yaşanmakta, en sık fiziksel şiddet olarak görülmektedir. Bu çalışma Elazığ il merkezinde bulunan ilköğretim okulu öğrencilerinin fiziksel şiddete maruz kalma sıklığı ile fiziksel şiddet hakkındaki düşünce, tutum ve davranışlarını saptamak amacıyla yapılmıştır. Elazığ il merkezinde bulunan ilköğretim okullarının tümü araştırma kapsamına alınmıştır. Her okulun tüm beşinci ve sekizinci sınıf şubeleri yazılarak oluşturulan bir listeden rastgele yöntemle iki şube seçilerek toplam 3725 kişiye direkt gözlem altında anket uygulanmıştır. Çalışmaya alman öğrencilerin %46.8'i kız, %53.2'si erkektir. Öğrencilerin ortalama yaşı 12.8 (min: 10, max: 17), kardeş sayısı 3.9 (min: 1, max: 16), evlerinde yaşayan kişi sayısı 5.7 (min: 2, max: 20) dir. %23.3'ü babalarının annelerini en az bir kez dövdüğünü ifade etmiştir, %74'ü hayatlarının herhangi bir döneminde bir kez dahi olsa, %43.4'ü ise halen (son 1 yıl içerisinde) ara sıra da olsa değişik kişiler tarafından fiziksel şiddete maruz kalmıştır. Erkeklerin fiziksel şiddete maruziyeti kızlardan yüksektir (P=0.0001). Okudukları sınıf (P=0.0001), annelerinin eğitim düzeyi (P=0.0001) ve babalarının eğitim düzeyi (P=0.010) arttıkça çocukların şiddete maruziyetleri azalmaktadır. Aile içi şiddetin mevcut olduğu ailelere mensup öğrencilerin %63.3'ü halen çeşitli kişilerin fiziksel şiddetine maruz kalmaktadır. Öğrencilerin %28.8'i halen fiziksel şiddet içeren kavga etmeyi sürdürmektedir. %33.8'i fiziksel şiddeti bir çözüm olarak görmektedir. Sonuç olarak; ilköğretim öğrencilerinin fiziksel şiddete maruziyetleri ve fiziksel şiddeti bir çözüm yolu olarak görme oranlan oldukça yüksektir. Bu nedenle Temel Sağlık Hizmetlerinin sunumu içerisinde; çocuk istismarı ve ihmalinin primer, sekonder ve tersiyer önleme çalışmalarına gereken önem verilmeli, konu ile ilgili resmi ve gönüllü organizasyonlar sorunun çözümünde multi-disipliner bir yaklaşımla birlikte çalışmalı, yapılan programlar yasal düzenlemeler ile desteklenerek devlet politikalarında yer almalıdır. Anahtar Kelimeler: İlköğretim öğrencileri, fiziksel şiddet, risk faktörleri

The violence directed to the children exists in various extents and heaviness in every social construction and it is seen mostly physical violence. This study was performed to determine the frequency of physical violence and to be exposed the opinion, attitude and behaviors of the primary education students about the physical violence in Elazig Province Center. All of the primary education schools were included the study at Elazig Province Center. A listed was constituted by writing whole fifth and eighth class of the schools and then two brunches was chosen randomized and a questionnaire was applied to 3725 person. It was 46.8% of girls and 53.2% are boys that included the study. The mean age was 12.8 (min: 10, max: 17), brother/girl count was 3.9 (min: 1, max: 16), counts of people who lives their home was 5.7 (min: 2, max: 20) of the students. The 23.3% of the students were expressed that their mother was beat by their fathers. The 74% of the students were exposed to violence even a time of all their whole life; the 43.4% of them (for one last year) were still exposed to violence by any different persons. The physical violence rate of the boys are more than the girls (P=0.0001). The violence rate applied to children reduce with their classes, that they educated in (P=0.0001), and the mothers' (P=0.0001) and fathers' (P=0.010) educational situation advanced. The 63.3% of the students still expose to the violence that lives in the family in which present the domestic violence. The 28.8% of the students are still carrying on fight that includes physical violence. The 33.8% of them consider that the violence is a solution. As a conclusion, the rate of the violence that exposed and considering the violence as a solution rate are very high among primary education students. For that reason, inside of the Basic Health Service supply; child exploitation and neglect attach importance for at primary, secondary and tertiary prevention studies, official and volunteer organizations must study together multidisciplinary for solving the problem, the programs must supported with legal arrangements and take part at government policies. Key Words: Primary education students, physical violence, risk factors
Keywords: Halk Sağlığı; Public Health