Traumatic reticulopericarditis in a goat - Çevik, Aydın; Timurkaan, Necati; Yılmaz, Fethi (My University, 2010)
Bu çalışmada bir keçide rastlanan traumatik retikuloperikarditis olgusu tanımlandı. Olguda, klinik olarak genel sağlık durumunda kötüleşme ve solunum güçlüğü, makroskobik olarak, karın boşluğunda sıvı birikimi ve lokal fibrinli peritonitis gözlendi. Retikulumun anteroventral bölgesi ile diyafram arasında şiddetli fibröz yapışmalarla birlikte 5 cm uzunluğunda paslı bir iğne vardı. Gögüs boşluğunda purulent bir eksudat, akciğerin sol apikal lobu ile perikard arasında da fibröz yapışmalar belirlendi. Perikard boşluğunda aşırı kanamaya bağlı kalp tamponadı tablosu gözlendi. Gögüs ve karın boşluğunda ayrıca çok sayıda apselere rastlandı. Histopatolojik olarak, retikulum, perikard, epikard ve akciğerlerde fibrinopurulent yangısal bir reaksiyon gözlendi.
Keywords: Travma; hayvan patolojisi; patoloji; keçi; travmatik perikardit; retiküloperikardit