AİLE OKULU PROJESİ KAPSAMINDA ÖĞRETMENLERİN PROJEYE VE EĞİTİCİ EĞİTİMİNE DAİR GÖRÜŞLERİ - Kuloğlu, Ayşenur; Özer, Merve (My University, 2023)
MEB tarafından hayata geçirilen “Aile Okulu Projesi” yle aile-okulu işbirliği, ebeveyn-çocuk ilişkisi, aile içi ilişkiler, akran ilişkileri daha sağlıklı ve bilinçli hale getirilmeye çalışılmaktadır. Proje süreci 3 ana eğitimden meydana gelmektedir. İlk olarak “Aile Okulu Eğitici Eğitimi Hizmet İçi Eğitim Kursu” ile eğitim eğiticileri yetiştirilmiştir, aileler ile bir araya gelecek olan öğretmenlerin eğitimi için eğitici eğitmenler tarafından “Aile Okulu Eğitici Eğitimi Yaygın Eğitim Kursu” verilmiştir ve son olarak eğitici olan öğretmenler tarafından velilere “Aile Okulu Eğitimi” verilmektedir. Bu araştırmayla eğitici eğitimi alan öğretmenlerin projeye ve eğitici eğitim sürecine yönelik görüşlerini almak üzere uzman görüşü alınarak nitel çalışma desenlerinden durum çalışması kullanılarak yarı yapılandırılmış görüşme formu geliştirilmiştir. Veriler 2022-2023 eğitim öğretim yılında Aile Okulu Projesi eğitici eğitiminde yer alan 12 öğretmenden ses kayıtları aracılığıyla toplanmıştır. Toplanan veriler yazılı hale getirildikten sonra MAXQDA 2018 aracılığıyla tema ve kodlar oluşturularak analiz edilmiştir. Araştırma sonucuna göre öğretmenler bu projeyle birlikte ailelerin çocuklarına ilişkin farkındalıklarının artabileceğini, toplumsal ve bireysel gelişimin olabileceğini, iletişim becerilerinin gelişebileceğini belirtmişlerdir. Eğitici eğitim ile birlikte proje içeriğine ve önemine ilişkin farkındalık oluştuğunu ve kişisel gelişimi desteklediğini belirtmişlerdir. Proje süresinin, eğitici eğitmenlerinin uzmanlıklarının, veli ve öğrenciye yönelik uygun özel eğitimlerin eksikliği ile ilgili olumsuz görüşlerde bulunmuşlardır. Çalışmanın sonunda velilerin ve öğretmenlerin katılımına artırmaya yönelik teşvikler, eğitim süresinin düzenlenmesi, proje içeriğinin çocukların yaş grubuna göre farklılaşması gibi öneriler de bulunulmuştur.
Keywords: Öğretmenler; Aile Eğitimi; Aile Okulu Projesi; Eğitici Eğitim