ENVER DEMİRBAĞ'IN ELAZIĞ-HARPUT YÖRESİ MÜZİĞİNDEKİ YERİ VE TRT REPERTUVARINA KAZANDIRDIĞI ESERLERİN İNCELENMESİ - KAPLAN, VOLKAN (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bu tez çalışması, Elazığ-Harput yöresi müziğinin önemli temsilcilerinden biri olan Enver Demirbağ'ın hayatı, müzikal kişiliği ve Elazığ-Harput yöresi müziğine katkı sağladığı ve TRT repertuvarına kazandırdığı eserlerini kapsamlı bir şekilde incelemektedir. Enver Demirbağ, Elazığ-Harput yöresi müziğinin önemli bir temsilcisidir. Eserleri, bu yöreye özgü makam ve usûllerin zenginliğini ve çeşitliliğini yansıtmaktadır. Ayrıca, Demirbağ, bu yöreye müzikal olarak yeni bir bakış açısı getirmiştir. Eserlerinde, geleneksel Elazığ-Harput makamlarının yanı sıra, Türk sanat müziği ve klasik batı müziği makamlarından da yararlanmıştır. Bu tez çalışmasında, Enver Demirbağ'ın hayatı, müzik eğitimi, müzikal kişiliği ve Elazığ-Harput yöresi müziğine katkıları incelenmiştir. Ayrıca, Demirbağ'ın TRT repertuvarına kazandırdığı 9 eser makam ve usûl açısından analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda, Enver Demirbağ'ın Elazığ-Harput yöresi müziğine önemli bir katkı sağladığı sonucuna varılmıştır. Demirbağ'ın eserleri, bu yöreye özgü müzikal geleneğin devamlılığını sağlamaya ve bu geleneğin yeni kuşaklara aktarılmasına katkıda bulunmuştur. Anahtar Kelimeler: Elazığ-Harput Yöresi, Enver Demirbağ, Makam, Türk Sanat Müziği, Usûl.

This thesis comprehensively examines the life, musical personality, and contributions to the music of the Elazığ-Harput region of Enver Demirbağ, one of the important representatives of this regional music, including his works that he added to the TRT repertoire. Enver Demirbağ is a significant representative of the music of the Elazığ-Harput region. His works reflect the richness and diversity of the region-specific modes and rhythms. Moreover, Demirbağ has brought a new musical perspective to this region. In his compositions, he has utilized not only the traditional Elazığ-Harput modes but also modes from Turkish classical music and Western classical music. This thesis investigates Enver Demirbağ's life, musical education, personality, and contributions to the music of the Elazığ-Harput region. Additionally, nine of Demirbağ's compositions that were added to the TRT repertoire have been analyzed in terms of mode and rhythm. The research concludes that Enver Demirbağ has made significant contributions to the music of the Elazığ-Harput region. His works contribute to the continuity of the region's musical tradition and its transmission to new generations. Keywords: Elazığ-Harput Region, Enver Demirbağ, Makam, Turkish Classical Music, Rhythm.
Examining the place of Enver Demirbağ in Elazığ-Harput region music and the works he contributed to the TRT repertoire
Keywords: Müzik