ÜÇ FAZLI EVİRİCİYLE BESLENEN DOĞRUSAL OLMAYAN YÜKLERDE HARMONİK ELİMİNASYONU - DEMİR, FATİH (Fırat Üniveristesi, 2010)
Bu çalışmada, üç fazlı gerilim kaynaklı evirici uzay vektör darbe genişlik modülasyonu ile kontrol edilmiştir. Üç fazlı gerilim kaynaklı evirici çıkışına üç fazlı yıldız bağlı direnç yükü bağlanmıştır. Evirici çıkış gerilimi ve bu gerilimin harmonik düzeni Matlab/Simulink programıyla incelenmiştir. Matlab/Simulink programının çözümleme hızından kaynaklanan harmonikler alçak geçiren filtre ile elimine edilmiştir. Ayrıca bu uygulama deneysel olarak elde edilmiştir. Fakat her iki uygulama da çözümleme hızı ve alçak geçiren filtre devre karakteristiğinden dolayı evirici çıkış geriliminin ana harmonik genliği referans değerin altında olduğu gözlemlenmiştir. Harmonik genliklerini kontrol etmek için senkron referans kontrol yöntemi uygulanmıştır. Bu kontrol stratejisi hem doğrusal hem de doğrusal olmayan yükler için uygulanmıştır. Bu kontrol yöntemiyle istenilen harmonik elimine edilip, ana harmonik genliği referans değerde tutulmuştur.Senkron referans kontrol stratejisi Matlab/Simulink programıyla uygulanmıştır.

In this study, three-phase voltage source inverter is controlled by space vector pulse width modulation. Three-phase voltage-source inverter output is connected to the three-phase star connected resistive load. Inverter output voltage and the voltage of the harmonic order are analyzed by Matlab/Simulink program. Harmonics caused by the speed of program analysis with low-pass filter are eliminated. This practice is also obtained experimentally. However, in both applications, main harmonic amplitude of inverter output voltage due to speed of analysis and low-pass filter circuit characteristics is observed at the bottom of the reference value. To control harmonic amplitude is applied to synchronous reference control method. This control strategy for both linear and nonlinear loads are applied. Whether this control method to eliminate the desired harmonic, the main harmonic amplitude is kept for the reference value.
Harmonic elimination of three-phase inverter-fed nonlinear loads
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği