ADÖLESAN DÖNEMİ VOLEYBOLCU ÇOCUKLARIN ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLERİNİN BELİRLENMESİ VE SEDANTER ÇOCUKLARLA KARŞILAŞTIRILMASI - SÖNMEZ, ERCAN (Fırat Üniveristesi, 2006)
Adı Soyadı : Ercan SÖNMEZDanışman : Yrd. Doç. Dr. Fikret RAMAZANOĞLUTez Sayfa Sayısı : 62Anabilim Dalı : Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim DalıBitirme Yılı :20061. ÖZETAdölesan Dönemi Voleybolcu Çocukların Antropometrik Ölçümlerinin Belirlenmesi veSedanter Çocuklarla KarşılaştırılmasıGelişme dönemindeki çocuklardaki fiziksel uygunsuzluk yetişkinlik döneminde sportifperformans başarısızlığı, fiziksel ve ruhsal problemlere neden olmaktadır. Bu çalışma; sporcuve sedanter Türk çocuklarının fiziksel aktivite düzeylerinin fiziksel uygunluğa etkisiniincelemek amacıyla yapılmıştır.Çalışmaya 20 aktif spor yapan 9-14 yaş grubu (10 kız 10 erkek) voleybolcular ile 20sedanter hayat süren öğrenciler (10 kız 10 erkek) alındı. Deneklerin yağ ölçümü Skinfoldkaliper ile çevre ölçümleri Gullick şeridi ve çap ölçümleri ise Antropometrik set kullanılarakgerçekleştirildi.Aktif gruptaki tüm deneklerin vücut yağ yüzdesi, yağsız vücut kitlesi ve yağ ağırlığısedanterlerden düşük, fakat esneklik değeri ise yüksek bulundu. Deri altı yağ ölçümleri(suprailiak, biceps, triceps) sporcu kızlarda sedanter kızlara göre daha düşük bulundu. Karın,subskapula, baldır değerleri p<0.01 anlamlı idi. Kız sporculardaki thigh değerlerinde sedanterkızlardan p<0.001 seviyesinde anlamlı düzeyde farklı idi. Erkek sporcularla sedanterlerin derialtı yağ ölçüm bölgelerinin karşılaştırılması sonucunda suprailiak, karın, triceps, biceps,subskapula, baldır değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı düzeyde fark bulundu, (p<0.01,p<0.001).İstatistiksel analizler için SPSS programı (12.0 versiyonu) kullanıldı. Elde edilenverilerin tanımlayıcı istatistikleri olan aritmetik ortalama ve standart sapma değerlerihesaplanıldıktan sonra, gruplar arasındaki farkları hesaplamak için Independent-Samples Ttesti uygulandı.Sonuç olarak; voleybol oynayan 9-14 yaş grubundaki erkek ve kız çocukların benzerantropometrik özellik ve fiziksel uygunluğa sahip olduklarını, antrene olmayan grupların isesadece büyümeye bağlı olarak yaş faktöründen kaynaklanan fiziki uygunluğa sahip olduğunudüşünmekteyiz.Anahtar Kelimeler: Adölesan Dönemi, Egzersiz, Vücut Kompozisyonu

Adı Soyadı : Ercan SÖNMEZDanışman : Yrd. Doç. Dr. Fikret RAMAZANOĞLUTez Sayfa Sayısı : 62Anabilim Dalı : Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim DalıBitirme Yılı :20062. ABSTRACTDetermining The Antropometric Measurement of Adolescent Children PlayingVolleyball and Comparing to Sedanter ChildrenThe physical weakness in adolescence may result reduced sportive performance andalso lead physical and psychological problem in adult life. In this study, we purposed toexamine effects of physical activity level on physical wellness in Turkish adolescence.In the present study, 20 active volleyball player aged between 9-14 years (10 girl and10 boy) and 20 sedentary subjects (10 girl and 10 boy) were used. Fat mass was measuredusing a skin fold calliper; perimeter a measurement was made using Gullick band anddiameter measurements was made using anthropometric set.Fat mass, fat mass percent and fat free mass in active group were found to be lowercompared to sedentary group, but flexibility level was higher. The measurement of fat underthe skin (suprailiac, biceps, triceps) in active girl is found to be lower than sedentary girl.Abdominal, subscapula and calf skinfold values were statistically important (p<0.01). Thethigh value in the active girl was markedly higher than sedanter girls (p<0.001). Comparisonsections of the fat level under the skin in active boy and sedanters shows difference on thevalues of suprailiac skinfold abdominal skinfold, triceps skinfold, biceps skinfold, subskapulaskinfold, calf skinfold (p<0.01, p<0.001).SPSS (12.0 Version) was used for statistical analyses. All values are estimated inmean average and standard deviation and an independent samples t-test was used to analysevalues between groups.Measurement of perimeter and diameter; on men biceps ekstansiyon, biceps fleksiyonand except around the calf was higher in both sportsmen and sportswomen (p<0.05, p<0.01,p<0.001).Consequently; boys and girls in age between 9-14, who playing volleyball, havesimilar anthropometric characteristic and physical presence but non-active children have onlygood physical presence related to growth by their age.Key Words: Adolescence, Exercise, Body Composition
Determining the antropometric measurement of adolescent children playing volleyball and comparing to sedanter children
Keywords: Spor