HAZAR GÖLÜ AÇIK BÖLGESİNDE SU KALİTESİ VE FİTOPLANKTON DAĞILIMI - KOÇER, MEHMET ALİ TURAN (Fırat Üniveristesi, 2008)
Hazar Gölü, yıl boyunca tüm derinliklerde yüksek doygunlukta çözünmüş oksijen, düşük bulanıklık ve askıda katı madde, özellikle magnezyum, bikarbonat ve karbonat olmak üzere yüksek çözünmüş katyon/anyon içeriğine ve bu nedenle ileri derecede yüksek özgül iletkenlik, pH değeri, alkalinite ve sertliğe sahip; azot ve fosfor içeriği bakımından oligo-mesotrofik ara sınıfına, ancak klorofil a içeriği bakımından oligotrofik sınıfa dahil edilebilecek; yazın 0-10 m arasında epilimnionun ve 10-20 m arasında metalimnionun oluştuğu sıcaklık tabakalaşmasının, sonbaharda başlayarak kış boyunca devam eden ve ilkbahar başında tamamlanan sirkülasyon periyodu yaşandığı bir monomiktik göl olarak karakterize olmuştur. Araştırma süresince gölün açık bölgesinde 0-20 m derinlikler arasında kalitatif ve kantitatif örneklemelerle Bacillariophyta'ya ait 54 takson, Chlorophyta'ya ait 7 takson, Cyanophyta'ya ait 7 takson ve Pyrrophyta'ya ait 1 takson kaydedilmiş, açık bölge fitoplanktonunda diyatomeler (Bacillariophyta) tür sayısı ve bolluğu bakımından baskın grup olarak belirlenmiştir.Özetle; araştırma bulgularına göre Hazar Gölü, besin tuzu miktarları nedeniyle mesotrofik sınıfa doğru ilerliyor gözükmekle birlikte, yüksek çözünmüş iyon içeriği ve pH değeri nedeniyle prodüktivitesi, algal tür çeşitliliği ve bolluğu ileri derecede sınırlanarak oligotrofik özellik gösteren, monomiktik, sert sulu, alkali bir ılıman bölge gölü olarak tanımlanabilir.

Lake Hazar, throughout the year at all depths, had high saturation of dissolved oxygen, low turbidity and suspended solids, high levels of dissolved cation/anion contents particularly in terms of magnesium, bicarbonate and carbonate, and for this reason it showed significantly elevated specific conductivity, pH, alkalinity and hardness values. The lake can be classified as oligo-mesotrophic in terms of the nitrogen and phosphorus concentrations, it can be classified as oligotrophic in terms of chlorophyll a concentrations. It characterized as a monomictic lake by a circulation period with a long time which completed in the early spring and continued during the winter starting in the autumn after occurrence of the temperature stratification were epilimnion and metalimnion at depths of 0-10 meters and 10-20 meters, respectively. Over the course of the study, qualitative and quantitative sampling conducted at depths of 0-20 m of open areas of the lake revealed 54 taxa belonging to Bacillariophyta, 7 taxa belonging to Chlorophyta, 7 taxa belonging to Cyanophyta and 1 taxa belonging to Pyrrophyta. Of open water phytoplankton of the lake, diatoms were dominant group in terms of species number and abundance.In brief, according to the findings of present study, Lake Hazar can be defined that although as it proceeds to mesotrophic status a result of nutrient enrichment, because of restriction of algae species variety and abundance by high dissolved ion concentration and pH value it shows oligotrophic characteristics, monomictic and an alkaline hard water temperate lake.
Water quality and phytoplankton distrubition in open water of lake Hazar
Keywords: Su Ürünleri