T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TARAFINDAN COVİD-19 PANDEMİSİNE YÖNELİK YAPILAN AFİŞ TASARIMLARININ İNCELENMESİ - Özpolat, Kainat (Fırat University, 2020)
Bu çalıs?ma; afiş tasarımının COVİD-19 pandemisini anlatmadaki rolüne, T.C. Sağlık Bakanlığının yaptığı COVİD-19 pandemisine yönelik afişler kapsamında, bir bakış açısı geliştirmektedir. Bu açıdan bakıldığında afişin; hem salgın hastalıkları anlatmada, hem de korunma yöntemlerinin tanıtımında önemli bir yere sahip olduğu söylenebilir. Bakanlığın salgın başladıktan hemen sonra yapmış olduğu afişlerin, tüm vatandaşlara hızlı bir şekilde ulaştırılmasında, teknolojinin yardımı göz ardı edilemez. Grafik tasarım ve teknoloji işbirliğiyle farkındalık oluşturulmuştur. Afişin ilk çıkışına baktığımızda, duyuru niteliği olması, afişin bu gibi konularda işlevselliğini arttırmıştır. Salgın hastalıklarda; afişlerin korunma yöntemlerini anlatma ve toplumsal farkındalık oluşturmada, gerekli etkiyi sağladığı görülmektedir. Grafik ürünü olarak afiş, birçok toplumsal olay içinde kendisine yer bularak, tanıtım veya kamu yararına olacak bir bilgilendirmeyi, doğru zamanda ve hızlı bir şekilde hedef kitleye ulaştırmaktadır. Sağlık Bakanlığının COVİD-19 salgını kapsamında yapmış olduğu afişlerin, afiş değerlendirme kriterleri ölçü alınarak yapılan incelemesi sonucu başarılı olduğu ve toplum üzerinde olumlu etkiler gösterdiği söylenebilir.