TÜRKİYE VE BAZI ÜLKELERİN EĞİTİM REFORMLARININ KARŞILAŞTIRILMASI - Akpınar, Burhan; Aydın, Kamil (Fırat University, 2007)
Bu çalışmanın amacı, Türkiye’nin 2004 yılı eğitim reformunu karşılaştırmalı olarak analiz etmektir. Karşılaş-tırma Finlandiya, Japonya, Kore, Avustralya, Danimarka ve Norveç eğitim reformlarıyla sınırlıdır. Doküman analizine dayalı çalışmada şu sonuçlara ulaşılmıştır: 2004 reformu, yeniden yapılanma veya reform olarak adlandırılabilir. Karşılaştırılan eğitim reformları ile 2004 reformu arasında programların dayandığı yapısalcı yaklaşım, öğrenci odaklılık ile ekonomi ve teknolojiye duyarlı esnek program anlayışı ve öğretmen rolleri ba-kımından büyük benzerlikler vardır. Ancak yönetimde esneklik, reform sürecine ayrılan zaman, öğretmenin reform sürecine katılımı ile reform sonrası eğitim konularında önemli farklılıklar vardır. Bu özellikleriyle dış dünyadan esinlemeler ile ülkemiz koşullarının bir sentezi olarak görülebilecek olan 2004 reformunda, küresel eğilimler ile ulusal koşulların dengelenme çabası dikkat çekmektedir.