BİR ENDÜSTRİYEL ÖRGÜTTE İŞÇİLER VE İŞ ORTAMINDAKİ KONUMLARI: ELAZIĞ, OBUZLAR ÇELİK EŞYA SANAYİ ÖRNEĞİ - ONAY, HATİCE SELMA (Fırat Üniveristesi, 1998)
Örgüt bir insan ilişkileri ağıdır. Örgütün yapısı insan ilişkilerinden oluştuğu için, nitelikçe dinamik bir süreç içindedir. Bir örgütte insanlararası ilişkiler işgörenlerin birbirleriyle etkileşimini sağlar. İnsanlararası etkileşim, önemli bir çevre etkeni olarak işgörenlerin örgütsel davranışını biçimlendirir. Örgütsel davranış ise, örgütün amaçlarını gerçekleştirmede temel etkendir. Bireyin davranışlarını sınırlayan örgütsel ve biçimsel yasalar, gelenekler ve her örgütün kendi koşulları içinde doğan alışkanlıkları vardır. Sosyal örgütün belirli sınırları ile sıkışan ve zorlanan birey sahip olduğu statü, yüklendiği rol ve taşıdığı kişilik ölçüsünde zaman zaman örgütsel kalıplan etkiler ve bazen bu kalıplan aşar. Sanayileşme sürecindeki Elazığ'da endüstri faaliyetini sürdürmekte olan Obuzlar Çelik Eşya Sanayi İşletmesinde yapılan araştırmada işgücünün demografik ve sosyo ekonomik özellikleri üzerinde durulmuştur. Daha sonra işçi ailesinin yapısı, hayat standartları ve gelir durumları ile birlikte eğitim durumları ele alınmış ayrıca, işgücünün içinde bulundukları iş ortamı, konumlan, statüleri, sosyal ortamı algılama durumları ve işe karşı tavırları tespit edilmeye çalışılmıştır. Yine çalışma ilişkileri ve ilişkilerin aktörü olan işgörenlerin işe yaklaşımları, örgütleri açısından temsil ettikleri statüleri, sorunları ve beklentileri amprik düzeyde ve sosyolojik çerçevede çözümlemeye ve değerlendirilmeye çalışılmıştır.

An organization is a net of human's relationship with each other. Structure of organization consists of human relationship therefore it is within a quality dinamic process. Human's relationship provide employers to get weld with eachother in an organization. It is an important environmental factor that forms the employee's organizational behaviours. Organizational behaviour is the basic factor to verify the organization's goal. Organizational and formal laws, traditions and accustums, that rise in an organization's own conditions, determine the individuals behaviour. An individual who is oppressed and forced in a social organization time to time effects the organizational mould and sometimes exceeds these moulds by his/her own status, role and personality. in order to determine the demographic and socio-economic features of the business, a research is carried out at Obuzlar Steel Objects Company which is one of the companies in the industrial process in ELAZI? that still runs. Structure of workers family, their living standarts and income that they get are taken into consideration together with educational conditions. Moreover, working environment, position, status perception state to social environment of employers and their attitude to the business are tried to establish. Additionnally, workers's business relation, their approaches to the business, status in the organization, problems and expectations are tried to solve in an empricial level and sociological frame.
Workers in a industrial organization and position in business condition: Elazığ, Obuzlar Steel Objects Company Industry sample
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Sosyoloji; Sociology