Nar Kabuğu Atıklarından Mikrodalga Destekli Ekstraksiyon ile Antioksidan Kapasite Tayini: Optimizasyon ve GC-MS ile Profil Analizi - Akıncı, Zehra; Selen, Veyis; Tanyıldızı, Muhammet Şaban (My University, 2025)
Nar kabuğu atıkları mikrodalga destekli ekstraksiyon yöntemi ile deneysel tasarım kullanılarak ekstrakte edilmiştir. Ekstraktların biyoaktif özelliklerinin değerlendirilmesinde antioksidan kapasite (ABTS, DPPH, FRAP), toplam fenolik madde (TFM) ve toplam flavonoid madde (TFVM) miktarı sonuç değişkeni olarak takip edilmiştir. Her bir sonuç değişkeni için ayrı ayrı elde edilen model denklemlerin doğrulama ve optimizasyon çalışmaları yapılmıştır. Ekstraksiyon şartlarının bileşen değişimine etkisi ve bileşenlerin sonuç değişkenleri ile ilişkisini ortaya koymak için optimum noktalarda elde edilen ekstraktların içerik analizi gaz kromatografisi-kütle spektrofotometresi (GC-MS) ile kalitatif olarak incelenmiştir. Benzer bileşenlerin en yoğun gözlemlendiği yöntemler FRAP ve DPPH analizinden elde edilen ekstraktlar olup, ABTS analizi için optimize edilen şartlarda elde edilen bileşenlerin diğer yöntemlere göre elde edilenlerden anlamlı ölçüde farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Bu durum bitkilerden elde edilen biyoaktif bileşenlerin tayininde takip edilen yaygın yöntemlerin ölçüm mekanizması ile yakından ilişkili olduğunu, yöntemlerin analitik duyarlılığının farklı sonuçlar verebileceğini ortaya koymaktadır. Ayrıca takip edilen bileşen değişimi endüstriyel açıdan değerli farklı bileşenlerin elde edilebileceğini göstermiştir
Keywords: Optimizasyon; GC-MS; nar kabuğu; Antioksidan kapasite analiz yöntemleri