2124 AL/ SİC KOMPOZİTİNİN İŞLENMESİNDE MATRİS ÖZELLİKLERİNİN İŞLEME ŞARTLARINA ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI - TOSUN, GÜL (Fırat Üniveristesi, 2002)
YÜKSEK LİSANS TEZİ 2124 AL/SiC KOMPOZİTİNİN İŞLENMESİNDE MATRİS ÖZELLİKLERİNİN İŞLEME ŞARTLARINA ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI Arş. Gör. Gül TOSUN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Metalürji Ve Malzeme Mühendisliği Anabilin Dalı 2002, Sayfe:97 Bu çalışmada, %17 SiC partikülle takviyelendirilrniş 2124 Al alaşımı metal matrisli kompozitin delme performansı üzerinde matris mukavemetinin etkisi deneysel olarak araştırıldı. Isıl işlemin etkisini incelemek amacıyla, iş parçası; ısıl işlemsiz, homojenleştirme, 4 saat ve 24 saat yaşlandırma ısıl işlemi şartlan altında delindi. Bu amaçla, delme sonrası iş parçasının mikro yapısı ve yüzey pürüzlülüğü incelendi. Delme deneyleri 90°, 118° ve 130° uç açısına sahip 5 mm çapında HSS, TiN ve Karbür matkaplar kullanılarak yapıldı. Deneyler 260 ve 1330 d/dak devir sayılan, 0.08 ve 0.16 mm/dev ilerleme hızlarında yapıldı. Yapılan deneyler sonucunda, matkap sertliği, uç açısı ve ilerleme hızı arttıkça işlenmiş yüzeydeki deformasyonun ve yüzey pürüzlülüğünün azaldığı tespit edildi. Devir sayısı arttıkça da HSS matkaplarda yüzey pürüzlülüğünün arttığı buna karşın TiN kaplı ve karbür matkaplarda ise azaldığı tespit edildi. Aynca en iyi işlenmiş yüzey kalitesi karbür matkaplar kullanıldığı zaman elde edildi. Anahtar kelimeler: Metal matrisli kompozit, matkapla delme, mikro yapı ve yüzey pürüzlülüğü.

IV ABSTRACT M. S. Thesis AN INVESTIGATION ON THE EFFECT OF THE MACHINING CONDITIONS OF MATRIX PROPERTIES IN THE MACHINING OF 2124 AL/SiC COMPOSITE Gül TOSUN Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Metallurgy and Materials Engineering 2002, Page: 97 In this study, the influence of matrix strength on the drilling performance of 2124 Aluminum alloy reinforced metal matrix composite with 17% SiC particles was experimentally investigated. The workpiece material was drilled in four heat treatment conditions: as non- heat treatment, solution treated and aged for 4 and 24 hours. For this reasons, the microstructure and the surface roughness of the workpiece material were investigated after drilling operations. The experiments were carried out by using HSS, TiN coated high speed steel and carbide drills. The drills have 5 mm diameter and 90°, 118° and 130° point angles. The experiments were conducted under the conditions of 260 and 1330 rpm speeds and 0.08 and 0.16 mm/rev feed rates. In the experimental results, it is determined that the increasing drill hardness, drill point angle and feed rate decrease the deformation of drilling surface and the workpiece surface roughness. It is determined that the increasing speed increases the workpiece surface roughness for HSS drills whereas decrease for TiN coated HSS and carbide drills. In addition to, the optimum drilling surface quality was determined when the carbide drill tools were used. Key Words: Metal matrix composite, drilling, microstructure and surface roughness.
An Investigation on the effect of the machining conditions of matrix properties in the machining of 2124 Al/ SiC composite
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Metalurji Mühendisliği; Metallurgical Engineering