DİABETİK RATLARDA RETİNA LİPİT PEROKSİDASYONU ÜZERİNE MELATONİNİN ETKİSİ - ATAŞ, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 1998)
VI.ÖZET Bu çalışmada streptozosin iie diabet oluşturulmuş ratlarda retina lipit peroksidasyonu düzeylerinin belirlenmesi ve son zamanlarda çok güçlü bir antioksidan olduğu bildirilen melatoninin retina lipid peroksidasyonu üzerine olan etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Bu amaçla ağırlıkları 150-250 gram arasında değişen erkek, Wistar- albino cinsi 21 adet rat kullanıldı. Bunlar 7'şerlik 3 gruba ayrıldı. I. gruba, 60 mg/kg dozunda streptozosin intraperitoneal uygulanarak diabet oluşturuldu. II. gruba, streptozosin iie diabet oluşturulduktan sonra 10 mg/kg dozunda subkutan melatonin uygulandı. III. grup kontrol grubuydu. Diabet oluşturulduktan sonra 30. günde ratlar dekapite edilerek retina lipid peroksidasyonu, tiyobarbitürik asit yöntemi ile malondialdehid düzeyi, spektrofotometrik olarak tayin edildi. Sonuçlar; Streptozosin ile diabet oluşturulmuş grupta retina lipid peroksidasyonu, 55.68±6.04 nmol/gr doku; diabet oluşturulduktan sonra melatonin verilen grupta ise, 36.13±7.48 nmol/gr doku; kontrol grubunda ise, 23.04±4.03 nmol/gr doku olarak tespit edilmiştir (Tablo 3). Kontrol grubu ile streptozosin ile diabet oluşturulmuş grup arasındaki retina lipid peroksid düzeyleri arasındaki fark istatistiksel olarak çok anlamlı bulundu (p<0.001). Streptozosin ile diabet oluşturulduktan sonra melatonin verilen grup ile, diabetik grup arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p<0.01). Sonuç olarak, streptozosin ile diabet oluşturulmuş ratlarda retina lipid peroksidasyonunda istatistiksel olarak anlamlı şekilde artış saptandığı (p<0.001), diabet oluşturulduktan sonra melatonin uygulanması, retina lipid peroksidasyonunu istatistiksel olarak anlamlı şekilde azalttığı saptandı (p<0.01). 56
Keywords: Göz Hastalıkları; Eye Diseases