ÜNİLATERAL ÜRETERAL OBSTRÜKSİYONDA RENAL HİSTOPATOLOJİ VE OKSİDATİF STRES PARAMATERLERİNE OCTREOTİDE'İN ETKİSİ - ÇELİKER, HÜSEYİN (Fırat Üniveristesi, 2002)
I. ÖZET Amaç: Obstruktif nefropati boşaltım sisteminde akımı engelleyen, akut veya kronik olarak böbrek fonksiyonlarında bozulmaya yol açan obstrüksiyonlarla karakterli bir klinik tablodur. Obstrüksiyon düzeltilene kadar böbrek fonksiyonlarının korunması prognozu etkiler. Bu çalışmada ureteral obstrüksiyon oluşturulan hayvanlarda böbrek dokusunda histopatolojik ve oksidatif stres parametrelerinde oluşan değişiklikleri ve bunlara octreotide'in etkilerini araştırıldı. Yöntem: Kontrol, obstrüksiyon ve octreotide gruplarında 7'şer adet olmak üzere toplam 21 erkek Guinea pig çalışmaya alındı. Obstrüksiyon ve octreotide gruplarında unilateral ureteral obstrüksiyon oluşturuldu. Obstrüksiyon grubuna ilaç uygulanmadı. Octreotide grubuna 7 gün süreyle 50 ug/gün octreotide intraperitoneal yoldan uygulandı. Çalışma sonunda 3 grupta böbrek dokusunda biyokimyasal olarak malondialdehit (MDA), glutatyon peroksidaz (GPx), superoksit dismutaz (SOD) ve katalaz enzim düzeyleri, histopatolojik olarak interstisiyel alanda fibrozis, inflamasyon ile tubuler ve glomerüler değişiklikler araştırıldı. Bulgular: Obstrüksiyon grubunda GPx, SOD ve katalaz düzeyleri kontrol ve octreotide grubuna göre belirgin olarak düşük (p<0.0001, p<0.0001, p<0.0001), MDA düzeyleri ile interstisiyel fibrozis, inflamasyon ve tubuler atrofi skorları anlamlı olarak yüksek bulundu (p<0.0001, p<0.001, p<0.001, p<0.001). Bütün parametrelerde kontrol ve octreotide grupları arasında farklılık yoktu. Sonuç: Unilateral ureteral obstrüksiyonda antioksidan sistem baskılanarak oksidatif stres artışı ve buna paralel histopatolojik değişiklikler oluştu. Octreotide uygulaması ile oksidatif stres ve histopatolojik bozukluklar kontrol grubuna yakın değerlerde bulundu. Octreotide'in antifibrotik etkileri yanında obstrukte böbrekte oksidatif stresi azaltarak histopatolojik değişiklikleri azalttığı ve obstrüksiyon giderilene kadar renoprotektif olarak kullanılabileceği düşünüldü. Anahtar Kelimeler: Obstruktif nefropati, oksidatif stres, octreotide
Keywords: Nefroloji; Nephrology