MUALLİM KÂZIM UZ’UN “MÛSIKÎ NAZARİYÂTI” ADLI ESERİNİN İNCELENMESİ - Kolukırık, Kubilay (Fırat University, 2011)
Bu makalede 1923 yılında Muallim Kâzım Uz tarafından kaleme alınmış olan Mûsikî Nazariyâtı adlı eseri incelenmiştir. Mûsikî Nazariyâtı adlı eserde konular zaman zaman Türk müziği ve Batı müziği nazariyâtı açısından değerlendirilmiştir. Eser Osmanlı Türkçesi ile yazılmıştır. Çalışmamızla eserdeki konular incelenerek Türkçe ifade edilmiştir. Cumhuriyet Dönemine geçiş sürecinde yazılmış olan eser incelendiğinde, Batı kültürünün Anadolu coğrafyası üzerinde çok belirgin bir etki icra etmiş olduğu anlaşılmaktadır. Klâsik Türk Muziği’nin son büyük bestekârı olan Zekai Dede’den aldığı derslerle Türk müzik nazariyâtına hâkim olan Muallim Kâzım’ın Mûsikî Nazariyâtı adlı eserinde verdiği bilgilerden onun Batı müziği nazariyâtına da hâkim bir müzikolog olduğu görülmektedir. Eserin incelenmesi yazıldığı dönemdeki müzik anlayışı hakkında bilgi edinilmesi bakımından önem arz etmektedir. Eserdeki nazarî bilgilerin günümüzde de geçerliliğini ve önemini koruduğunu söyleyebiliriz. Bu bilgilerin müzik araştırması yapanlara ve bu alanda öğrenim görenlere kaynaklık edebilecek özellikte olduğunu düşünüyoruz.
Examinatıon of “Mûsıkî Nazariyâtı” by Muallim Kâzım Uz
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları