DAMIZLIK BRONZ HİNDİLERDE YAŞIN, CANLI AĞIRLIĞIN VE YUMURTA AĞIRLIĞININ KULUÇKA SONUÇLARINA ETKİSİ - ERİŞİR, ZEKİ (Fırat Üniveristesi, 2000)
Bu çalışmada damızlıkların yaşı, damızlıkların canlı ağırlığı ve yumurta ağırlığının kuluçka sonuçlarına etkisi araştırılmıştır. Araştırmanın canlı hayvan materyalini Bingöl Arıcılık İstasyonunda bulunan 720 adet dişi ve 120 adet erkek Bronz hindi ve bunlardan elde edilen 5526 adet kuluçkalık yumurta oluşturmuştur. Bu araştırmada damızlıklar canlı ağırlıklarına göre hafif, orta ağır ve ağır diye üç gruba ayrılmıştır. Yine bu gruplardan elde edilen yumurtalar da <, 75.4 g, 75.5-85.4 g ve s 85.5 g şeklinde üç gruba bölünerek kuluçka edilmiştir. Bu uygulama damızlıklar 38, 44 ve 50 haftalıkken aynen tekrarlanarak damızlık yaşının etkisi incelenmiştir. Bu araştırma sonunda damızlık yaşının kuluçka randımanına önemli (P<0.01) derecede etkili olduğu tespit edilmiştir. 38 haftalık damızlıklarda döllülük oranı, makine randımanı ve kuluçka randımanı değerleri 44 ve 50 haftalık damızlıklardan elde edilen değerlerden daha yüksek bulunmuştur. Damızlıkların canlı ağırlığının kuluçka sonuçlarına etkili olduğu görülmüştür. Damızlıklar 44 haftalıkken damızlık ağırlığının kuluçka sonuçlarına istatistik! anlamda önemli (P<0.01) düzeyde etkili bulunmuştur. 38 ve 50 haftalıklarda da istatistiki anlamda olmasa da canlı ağırlık bakımından farkın olduğu ve bu farkında hafif hayvanların lehine olduğu tespit edilmiştir. Yumurta ağırlığının kuluçka sonuçlarına etkili olmuş, en iyi kuluçka sonuçlan 75.5-85.4 g yumurtalarda elde edilmiştir. Çok büyük ve çok küçük yumurtaların kuluçka için uygun olmadığı belirlenmiştir. Damızlık yaşı arttıkça yumurta ağırlığının arttığı ve kuluçka randımanının azaldığı, yine damızlık ağırlığı arttıkça yumurta ağırlığının arttığı ve kuluçka randımanının azaldığı yönünde korrelasyonlar elde edilmiştir.

The study was carried out to investigate The effects of parent age, live weight and egg weight on hatching results. This study population was consisted of 720 female and 120 male Bronz turkeys and their 5526 eggs kept in Bingöl Agriculture Unit. Parents were divided into three groups according to their live weight; as light, medium and heavy. The eggs obtained from these groups were also incubated in three different groups ; ^ 75.4 g, 75.5-85.4 g and s 85.5 g. The age of parents was examined by repeating the treatment when they were at the ages of 38, 44 and 50 weeks. The research results showed that parent age effected hatchability of total eggs significantly (P<0.01). Fertility, hatchability the of fertile eggs and of the total eggs in 38 week old parents were determined to be higher than those of 44 and 50 week old parents. Live weight was observed to have an effect on hatching results. The effect of parent weight on hatching results at the 44th week was found to be statistically significant (P<0.01). There was also a difference between the live weight groups at 38 and 50 week olds, but it was not statistically significant. Egg weight was also found to effect hatching results and the best results were obtained with the eggs weighed 75.5-85.4 g. It was seen that very big and very small eggs were not suitable for hatching. It was observed that the increase in parent age was related with an increase in egg weight but a decrease in hatching performance. There was a positive correlation between live weight and egg weight, but a negative correlation between live weight and hatching performance.
The Effect of age, body weight and egg weight on hatchability in parent bronz turkey
Keywords: Veteriner Hekimliği; Veterinary Medicine