ATOPİK DERMATİTLİ ÇOCUKLARDA YÜRÜME ÖZELLİKLERİNİN VE YÜRÜMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ - SARIKURT, FURKAN (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bu çalışmada atopik dermatit (AD)'li çocuklarda yürüme özelliklerinin ve yürümeyi etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi amaçlandı. Fırat Üniversitesi Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı polikliniğine başvuran, Hanifin ve Rajka kriterlerine göre AD tanısı konulmuş 7-16 yaş arası 50 hasta ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları polikliniklerine başvuran 50 sağlıklı gönüllü olmak üzere toplam 100 çocuk çalışmaya alındı. Bütün hastaların dermatolojik muayeneleri yapılarak Atopik Dermatit Şiddet Skoru (SCORAD) hesaplandı. Çalışmaya dahil edilen bütün katılımcıların Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Nöroloji polikliniğinde detaylı nörolojik muayeneleri, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı kliniğinde fizik muayeneleri ve Win-Track yürüme analizi platformu ile (MEDICAPTEURS Technology, Fransa) yürüme analizi yapıldı. Katılımcıların klinik, laboratuvar ve yürüme analizi verileri kaydedildi. Analizler SPSS (Statistical Package for Social Sciences; SPSS Inc., Chicago, IL) 22 paket programında değerlendirildi. Çalışmada tanımlayıcı veriler kategorik verilerde n, % değerleri, sürekli verilerde ise sıra ortalaması ve standart sapma (SS) değerleri ile gösterildi. Gruplar arası kategorik değişkenlerin karşılaştırılmasında Chi square testi uygulandı. Normallik varsayımlarını sağlamadığından ikili grupların karşılaştırılmasında Mann Whitney U-testi, ikiden fazla grupların karşılaştırılmasında Kruskal Wallis testi kullanıldı. Analizlerde istatistiksel anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edildi. Hasta ve kontrol grubu arasında demografik özellikler açısından anlamlı farklılık tespit edilemedi (p>0.05). Hasta grubunda vitamin B12 değerleri kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek tespit edildi (p<0.05). Diğer laboratuvar parametreleri açısından ise istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilemedi (p>0.05). SCORAD indexi 35 (%70) hastada hafif, 15 (%30) hastada orta ve şiddetli tespit edildi. Hasta grubunda SCORAD indexi ile IgE kategorilerinin odds oranı (OR) 0.62, SCORAD indexi ile vitamin D kategorilerinin ise 1.90 tespit edildi. Hastaların 46 (%92) ve kontrollerin 45 (%90)'inde dominant ekstremite sağ taraf olarak kaydedildi. Hasta grubunda spatiotemporal yürüme parametrelerinden maksimum ayak basıncı sol tarafta, adım uzunluğu ise sağ tarafta daha düşük tespit edildi (p<0.05). Hasta grubunda kinematik yürüme parametresi açı sağ, SCORAD indexi orta ve şiddetli olanlarda (sıra ortalaması (SO): 18.77) hafif olanlara göre (SO: 28.39) istatistiksel olarak anlamlı düşük tespit edildi (p<0.05). Hasta grubunda spatiotemporal yürüme parametrelerinden ön ayak alan sağ, total ayak alan sağ değerleri beden kitle indeksi (BKİ) zayıf ve normal olanlarda fazla kilolu ve obez olanlara göre istatistiksel olarak anlamlı düşük tespit edildi. Arka ayak alan sağ ve arka ayak alan sol BKİ normal olanlarda fazla kilolu ve obez olanlara göre istatistiksel olarak anlamlı düşük tespit edildi. 3. adım alan, 2. adım ortalama basınç ve 2. adım maksimum basınç BKİ normal olanlarda fazla kilolu ve obez olanlara göre istatistiksel olarak anlamlı düşük tespit edildi (p<0.05). 3. adım ortalama basınç, IgE normal olanlarda (SO: 21.42) yüksek olanlara (SO: 29.92) göre istatistiksel olarak anlamlı düşük, adım süresi sağ IgE normal olanlarda (SO: 30.21) yüksek olanlara (SO: 20.40) göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek tespit edildi (p<0.05). Ön ayak alan sol, arka ayak alan sağ, total alan sağ, total alan sol, maksimum basınç sağ, ortalama basınç sağ, vücut kilosu, vücut kilo dağılımı sağ ve vücut kilo dağılımı sol, 2. adım ortalama basınç, 3. adım ortalama basınç ve 2. adım maximum basınç vitamin D hafif/orta düşük ve düşük olanlarda, normal olanlara göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek tespit edildi (p<0.05). Sonuç olarak bu çalışmada serum IgE seviyesinin yüksek olmasının hastalık olasılığını, serum vitamin D seviyesinin düşük olmasının ise hem hastalık olasılığını hem de hastalık şiddetini artırdığı düşünüldü. AD'li hastaların dominant olmayan ekstremite tarafında basıncın düşük, adım uzunluğunun kısa olması sağlıklı kontrollerden farklı bir yürüme özelliği olarak tespit edildi. AD'li hastaların %30'unda SCORAD indexinin orta ve şiddetli olduğu ve spatiotemporal yürüme parametrelerine etki etmediği tespit edildi ancak SCORAD indexi orta ve şiddetli olan grupta dominant ekstremite tarafındaki kinematik yürüme parametresi olan açı değeri düşük bulundu. AD'li hastalarda spatiotemporal yürüme parametrelerinin BKİ artışından, serum IgE seviyesindeki artıştan ve serum vitamin D seviyesindeki azalmadan etkilendiği tespit edildi. Anahtar Kelimeler: Atopik dermatit, yürüme, Win-Track

The aim of this study was to evaluate gait characteristics and factors affecting gait in children with atopic dermatitis (AD). A total of 100 children, including 50 patients aged 7-16 years who were diagnosed with AD according to Hanifin and Rajka criteria and 50 healthy volunteers who applied to the outpatient clinic of the Department of Skin and Venereal Diseases of Fırat University Hospital and 50 healthy volunteers who applied to the outpatient clinic of Pediatrics were included in the study. Dermatologic examinations were performed in all patients and Atopic Dermatitis Severity Score (SCORAD) was calculated. Detailed neurological examinations were performed in the Pediatric Neurology outpatient clinic of the Department of Pediatrics, physical examinations were performed in the Physical Medicine and Rehabilitation Department clinic, and gait analysis was performed with the Win-Track gait analysis platform (MEDICAPTEURS Technology, France). Clinical, laboratory and gait analysis data of the participants were recorded. Analyses were evaluated using the SPSS (Statistical Package for Social Sciences; SPSS Inc., Chicago, IL) 22 package program. Descriptive data were presented as n, % values for categorical data and rank mean and standard deviation (SD) values for continuous data. The chi square test was used to compare categorical variables between groups. Since normality assumptions were not met, Mann Whitney U-test was used for the comparison of paired groups and Kruskal Wallis test was used for the comparison of more than two groups. Statistical significance level was accepted as p<0.05 in the analyses. There was no significant difference between the patient and control groups in terms of demographic characteristics (p>0.05). Vitamin B12 values were found to be statistically significantly higher in the patient group than in the control group (p<0.05). There was no statistically significant difference in other laboratory parameters (p>0.05). SCORAD index was mild in 35 (70%) patients and moderate and severe in 15 (30%) patients. In the patient group, the odds ratio (OR) of SCORAD index and IgE categories was 0.62, and OR of SCORAD index and vitamin D categories was 1.90. In 46 (92%) of patients and 45 (90%) of controls, the dominant limb was recorded as the right side. Among the spatiotemporal gait parameters, maximum foot pressure was lower on the left side and stride length was lower on the right side in the patient group (p<0.05). In the patient group, kinematic gait parameter angle right, SCORAD index was statistically lower in patients with moderate and severe gait parameters (mean rank (MR): 18.77) compared to mild gait parameters (MR: 28.39) (p<0.05). Among the spatiotemporal gait parameters, forefoot area right and total foot area right values were found to be statistically significantly lower in patients with body mass index (BMI) underweight and normal compared to overweight and obese patients. Hindfoot area right and hindfoot area left BMI were statistically lower in normal subjects than in overweight and obese subjects. Among subjects with normal BMI, 3rd step area, 2nd step mean and maximum pressure were significantly lower in overweight and obese subjects (p<0.05). 3rd step mean pressure was statistically significantly lower in subjects with normal IgE (MR: 21.42) than in subjects with high IgE (MR: 29.92), and step duration was statistically significantly higher in subjects with normal right IgE (MR: 30.21) than in subjects with high right IgE (MR: 20.40) (p<0.05). Forefoot area left, hindfoot area right, total area right, total area left, maximum pressure right, mean pressure right, body weight, body weight distribution right and body weight distribution left, 2nd step mean pressure, 3rd step mean pressure and 2nd step maximum pressure were found to be statistically significantly higher in those with mild/moderate low and low vitamin D than in those with normal (p<0.05). In conclusion, in this study, high serum IgE levels were thought to increase the likelihood of disease and low serum vitamin D levels were thought to increase both the likelihood and severity of disease. Low pressure and short stride length on the non-dominant limb side of patients with AD were found to be different gait characteristics from healthy controls. In 30% of patients with AD, SCORAD index was found to be moderate and severe and did not affect spatiotemporal gait parameters, but the angle value, which is the kinematic gait parameter on the dominant limb side, was found to be low in the group with moderate and severe SCORAD index. Spatiotemporal gait parameters were found to be affected by increased BMI, increased serum IgE levels and decreased serum vitamin D levels in patients with AD. Keywords: Atopic dermatitis, gait, Win-Track
Evaluation of gait features and factors affecting gait in children with atopic dermatitis
Keywords: Dermatoloji