KLİNİK OLARAK PROSTAT CA ŞÜPHESİ OLAN OLGULARDA MULTİPARAMETRİK PROSTAT MRG'NİN TANIDA ETKİNLİĞİ - GENÇ, HASAN (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu çalışmadaki amacımız prostat görüntüleme raporlama ve data sistemi (PI-RADS) rehberinin kendi hasta popülasyonumuzdaki etkinliğinin araştırılmasıdır. Ocak 2016-Mart 2019 tarihleri arasında, prostat kanseri lehine pozitif muayene ve laboratuar bulgularına sahip olgular çalışmaya dâhil edildi. Prostat biyopsi endikasyonu olan olgular, (n:52) biopsi öncesi 3T Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) ile değerlendirildi. Tüm olguların PIRADS skorlaması yapılmış olup, bu skorlar histopatolojik sonuçlar ile karşılaştırılmıştır. Histopatolojik inceleme, altın standart test olarak kabul edilmiştir. Bu karşılaştırma sonucunda Multiparametrik MRG'nin sensitivite, spesifite, pozitif prediktif ve negatif prediktif değerleri hesaplanmıştır. Olguların yaş ortalaması 65,1 prostat spesifik antijen (PSA) değerleri ortalaması 12.31 ng/ml (3.35-100) idi. Elli iki hastadan 1 hasta PIRADS 1, 9 hasta PIRADS 2, 15 hasta PIRADS 3, 13 hasta PIRADS 4 ve 14 hasta PIRADS 5 olarak skorlanmıştı. Patolojik incelemede ise 28 hasta adeno kanser, 3 hasta ASAP (Atypical Small Acinar Proliferation), 9 hasta benign prostat dokusu (BPH), 8 hasta kronik prostatit ve 4 hasta diğer (kronik aktif prostatit-iltihabi reaksiyon) olarak raporlanmıştı. Bu skorlar ile histopatolojik doğruluk oranlarının karşılaştırılmasında, sensitivite, spesifite ile negatif ve pozitif prediktif değerleri sırasıyla % 67.8 , % 66.6, % 64 ve % 70 olarak hesaplanmıştır. Tüm hastaların lezyon alanlarından ADC ölçümleri yapıldı. PIRADS 4-5 lezyonların ortalama ADC değeri 0,53 x10-3 mm2, PIRADS 1-2-3 lezyonların ortalama ADC (Apparent diffusion coefficienty) değeri 1, 26 x10-3 mm2/sn ölçüldü. ADC değerleri malign kadranlarda benign kadranlara göre anlamlı olarak daha düşük bulundu (p< 0.001). Anahtar Kelimeler: PIRADS v2, multiparametrik manyetik rezonans görüntüleme, prostat kanseri

The aim of this study was to investigate the efficacy of the prostate imaging reporting and data system (PI-RADS) of guide in our patient population. Between January 2016 and March 2019, patients with positive examination and laboratory findings in favor of prostate cancer were included in the study. Cases with prostate biopsy indication (n: 52) were evaluated with 3T Magnetic Resonance Imaging (MRI) before biopsy. PIRADS scores were used in all cases and these scores were compared with histopathological results. Histopathological examination was accepted as the gold standard test. As a result of this comparison, sensitivity, specificity, positive predictive and negative predictive values of Multiparametric MRI were calculated. The mean age of the patients was 65.1 and the mean prostate specific antigen (PSA) values were 12,31 ng / ml (3,35-100). One of the 52 patients was PIRADS 1,9 patients PIRADS 2,15 PIRADS 3 patients, 13 patients PIRADS 4 and 14 patients was PIRADS 5. In pathological examination, 28 patients were reported as adenocarcinoma, 3 patients were reported as ASAP (Atypical Small Acinar Proliferation), 9 were benign prostate tissue (BPH), 8 were chronic prostatitis, and 4 patients were reported as others (chronic active prostatitis-inflammatory reaction). In comparison of these scores and histopathological accuracy, sensitivity, specificity and negative and positive predictive values were calculated as % 67.8 % 66.6, %64 and %70, respectively. Apparent diffusion coefficienty (ADC) measurements were made from the lesion areas of all patients. The mean ADC value of PIRADS 4-5 lesions were 0,53 x10-3 mm2, and the average ADC value of PIRADS 1-2-3 lesions were 1,26 x10-3 mm2/s. ADC values were significantly lower in the maligned quadrants than the benign quadrants (p <0,001). Keywords: PIRADS v2, multiparametric magnetic resonance imaging, prostate cancer
The effectiveness of multiparametric prostate MRİ in diagnosis with clinical prostate CA suspicion
Keywords: Radyoloji ve Nükleer Tıp