YABANCI DİL KAYGISININ META ANALİZ YÖNTEMİYLE ARAŞTIRILMASI - ULUĞ, HİKMET (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bu çalışma, yabancı dil kaygısının akademik başarı üzerindeki genel etkisini ve belirlenen moderatör değişkenler açısından etkisini meta analiz yöntemi ile değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Araştırma problemi çerçevesinde, hem yurtiçi hem de yurtdışı literatürde bulunan çalışmaları inceleyerek, bağımsız değişkenler, kullanılan yöntem, veri toplama aracı, yaş, sınıf düzeyi ve örneklem büyüklüğü gibi moderatör değişkenler açısından genel bir görüş elde etmek hedeflenmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular, yabancı dil kaygısının öğrencilerin dil başarısı üzerinde anlamlı ve negatif bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Elde edilen etki büyüklüğü (-0.30), kaygının başarı üzerindeki etkisinin orta düzeye yakın olduğunu işaret etmektedir. Çalışmaya ait diğer verilerden, p değeri 0.00 olup 0.05'ten küçük olduğu için bu bulgu istatistiksel olarak anlamlıdır. Standart hata, etki büyüklüğünün tahminindeki belirsizliğin bir ölçüsüdür. Standart hata ne kadar küçükse, tahmin edilen etki büyüklüğü o kadar güvenilir olur. Bu durumda, standart hata 0.02'dir; bu da etki büyüklüğünün oldukça kesin bir tahmin olduğunu gösterir. %95 güven aralığı, etki büyüklüğünün gerçek değerinin %95 olasılıkla bu aralıkta olduğunu gösterir. Etki büyüklüğünün gerçek değeri %95 olasılıkla -0.35 ile -0.26 arasında yer almaktadır. Güven aralığı, etki büyüklüğünün kesinliğini değerlendirmenin bir başka yoludur. Eğer güven aralığı sıfır değerini içermezse, bu durumda etki büyüklüğünün sıfırdan anlamlı derecede farklı olduğu söylenebilir. Bu güven aralığı -0.35 ile -0.26 arasında olduğundan, etki büyüklüğünün sıfırdan anlamlı derecede farklı olduğunu göstermektedir. Moderatör degişkenler açısından sonuçlara göre, yıl değişkeninin modelde anlamlı bir etkisinin olmadığı belirlenmiştir (p değeri 0.20). Literatürde yıl değişkeninin etkisinin araştırıldığı çalışmalar sınırlıdır. Örneklem büyüklüğünün modelde anlamlı bir etkisi olduğu (p değeri <0.0001) ve bu bulgunun istatistiksel olarak son derece anlamlı olduğu belirlenmiştir. Standart hata düşük ve güven aralığı dardır, bu da tahminin yüksek doğrulukta olduğunu gösterir. Z değeri çok yüksektir, bu da örneklem büyüklüğünün model üzerinde güçlü bir etkisi olduğunu gösterir. Örneklem büyüklüğünün model üzerindeki etkisi literatürde geniş çapta desteklenmektedir. Sınıf düzeyi değişkeni açısından, yabancı dil kaygısının dil başarısı üzerindeki etkisi anlamlı bir fark göstermemektedir (p değeri 0.53). Hem lise hem de üniversite düzeyindeki öğrencilerde, dil kaygısının başarı üzerinde negatif bir etkisi olduğu görülmektedir, ancak bu etki düzeyleri arasında anlamlı bir fark bulunmamaktadır. Yayın türüne göre yapılan çalışmalarda, yabancı dil kaygısının dil başarısı üzerindeki etkisi arasında anlamlı bir fark bulunmamaktadır (p değeri 0.75). Hem makalelerde hem de tezlerde, dil kaygısının başarı üzerindeki etkisi negatif ve benzer düzeydedir. Farklı kaygı türlerinin dil başarısı üzerindeki etkilerini incelediğimizde, dinleme kaygısının en yüksek negatif etkiye sahip olduğu görülmektedir. Ancak, p değeri 0.12 olup 0.05'in üzerinde olduğu için bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildir. Genel olarak, tüm kaygı türlerinin başarı üzerindeki etkisi negatiftir, ancak dinleme ve test kaygıları daha belirgin negatif etkiler göstermektedir.Farklı kaygı türlerinin (dinleme kaygısı, test kaygısı vb.) akademik başarı üzerindeki etkilerini ayrıntılı incelemek, hangi kaygı türlerinin daha fazla müdahale gerektirdiğini belirlemeye yardımcı olabilir. Uzunlamasına çalışmalar yapmak, kaygının zaman içindeki değişimini ve uzun vadeli etkilerini anlamak için önemlidir. Yabancı dil kaygısını azaltmaya yönelik etkili müdahale programları geliştirmek ve bu programların etkinliğini değerlendirmek de önem taşır. Müdahale programları, kaygıyı azaltarak öğrencilerin dil öğrenme başarılarını artırabilir. Farklı eğitim seviyelerindeki (ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite) öğrenciler arasında kaygının etkilerini karşılaştırarak, hangi seviyelerde daha fazla destek gerektiğini belirlemek yararlı olacaktır. Öğretmenlerin yabancı dil kaygısını tanıma ve yönetme konusunda eğitilmesi de önemlidir. Öğretmenler, kaygıyı azaltıcı stratejiler kullanarak öğrencilerin öğrenme süreçlerini destekleyebilirler. Teknolojik araçlar ve dijital platformlar da kaygıyı azaltmada etkili olabilir. Örneğin, sanal gerçeklik (VR) gibi teknolojiler, öğrencilerin dil öğrenme ortamlarında daha rahat hissetmelerine yardımcı olabilir. Son olarak, öğrencilerin kaygı deneyimlerini ve ihtiyaçlarını anlamak için niteliksel araştırmalar yapmak da önemlidir. Öğrenci görüşlerine dayalı olarak geliştirilen stratejiler daha etkili olabilir. Bu öneriler, yabancı dil kaygısının akademik başarı üzerindeki etkilerini daha iyi anlamak ve bu kaygıyı azaltarak öğrencilerin dil öğrenme süreçlerini desteklemek için yol gösterici olacaktır. Anahtar Kelimeler:Kaygı,Yabancı Dil Kaygısı,Başarı,Performans

This study aims to evaluate the overall impact of foreign language anxiety on academic achievement and its effects in terms of identified moderator variables using the meta-analysis method. Within the scope of the research problem, the study aims to obtain a general view by examining studies found in both domestic and international literature, considering moderator variables such as independent variables, methods used, data collection tools, age, grade level, and sample size. The findings of the study indicate that foreign language anxiety has a significant and negative impact on students' language achievement. The obtained effect size (-0.30) suggests that the effect of anxiety on achievement is close to a moderate level. Other data from the study show that the p-value is 0.00, which is less than 0.05, making this finding statistically significant. The standard error measures the uncertainty in the estimation of the effect size. The smaller the standard error, the more reliable the estimated effect size. In this case, the standard error is 0.02, indicating that the effect size is a fairly precise estimate. The 95% confidence interval indicates that there is a 95% probability that the true value of the effect size lies within this range. The true value of the effect size is likely between -0.35 and -0.26 with 95% probability. The confidence interval is another way to assess the precision of the effect size. If the confidence interval does not include the value of zero, it indicates that the effect size is significantly different from zero. Since this confidence interval ranges from -0.35 to -0.26, it confirms that the effect size is significantly different from zero. When all these values are considered together, it is concluded that foreign language anxiety has a significant and negative impact on language achievement. This indicates that as students' anxiety levels increase, their language achievement decreases, which is consistent with findings from other studies in the literature. For example, a study by Horwitz, Horwitz, and Cope (1986) found that foreign language anxiety negatively affects students' language learning process and reduces their performance. Another important study by MacIntyre and Gardner (1994) showed that foreign language anxiety disrupts cognitive processes during language learning, thereby reducing students' performance. In terms of moderator variables, the results indicate that the year variable does not have a significant effect on the model (p-value 0.20). There are limited studies in the literature investigating the effect of the year variable. However, the sample size has a significant effect on the model (p-value <0.0001), and this finding is statistically highly significant. The low standard error and narrow confidence interval indicate that the estimate is highly accurate. The high Z-value also shows that sample size has a strong impact on the model. The impact of sample size on the model is widely supported in the literature. Regarding the grade level variable, the effect of foreign language anxiety on language achievement does not show a significant difference (p-value 0.53). Both high school and university students experience a negative impact of language anxiety on achievement, but there is no significant difference in the levels of this effect. Similarly, studies categorized by publication type show no significant difference in the effect of foreign language anxiety on language achievement (p-value 0.75). In both articles and theses, the impact of language anxiety on achievement is negative and at a similar level. When examining the effects of different types of anxiety on language achievement, listening anxiety is found to have the highest negative impact. However, since the p-value is 0.12, which is above 0.05, this difference is not statistically significant. Overall, all types of anxiety have a negative impact on achievement, but listening and test anxieties exhibit more pronounced negative effects. Detailed examination of the effects of different types of anxiety (such as listening anxiety, test anxiety, etc.) on academic achievement can help identify which types of anxiety require more intervention. Longitudinal studies are important to understand the changes in anxiety over time and its long-term effects. Developing effective intervention programs to reduce foreign language anxiety and evaluating the effectiveness of these programs is also crucial. Intervention programs can help increase students' language learning success by reducing anxiety. Comparing the effects of anxiety among students at different educational levels (elementary, middle school, high school, and university) can be useful in determining which levels require more support. It is also important to train teachers to recognize and manage foreign language anxiety. Teachers can support students' learning processes by using strategies to reduce anxiety. Technological tools and digital platforms can also be effective in reducing anxiety. For example, technologies such as virtual reality (VR) can help students feel more comfortable in language learning environments. Finally, conducting qualitative research to understand students' anxiety experiences and needs is essential. Strategies developed based on student feedback are likely to be more effective. These recommendations will be useful for better understanding the impact of foreign language anxiety on academic achievement and for supporting students' language learning processes by reducing anxiety. Keywords: Anxiety, Foreign Language Anxiety, Achievement, Performance
Investigation of foreign language anxiety by meta analysis method
Keywords: Eğitim ve Öğretim