FARKLI GRUPLAR HALİNDE BESLENEN RATLARIN BAZI DOKULARINDAKİ ESER ELEMENTLERİN SPEKTROSKOPİK YÖNTEMLERLE TAYİNİ - MALÇOK, SERKAN (Fırat Üniveristesi, 2009)
Bu çalışmada, AlCl3 ile oksidatif strese maruz kalmış canlı dokularında, antioksidan özelliklere sahip ellagik asitin, makro ve eser element düzeylerine karşı koruyucu rolü araştırıldı. Kontrol (K), AlCl3 (AL), Ellagik asit (E) ve Ellagik asit + AlCl3 (E+AL) gruplarından oluşan ve eşit sayıda toplam 24 erkek rat kullanıldı. Ratların böbrek, akciğer ve testis dokularındaki Cu, Zn, Fe ve Mg elementleri Alevli Atomik Absorpsiyon Spektrofotometresi (F-AAS) ile Mn ve Al elementleri ise ICP Atomik Emisyon Spektrofotometresi (ICP-AES) ile tayin edilmişlerdir.Çalışmanın en önemli kısmını oluşturan alüminyumun kontrol ve diğer gruplardaki seviyeleri istatistiksel olarak karşılaştırıldığında; AL grubu Al düzeyinin K grubuna göre oldukça yüksek olduğu bulunmuştur(p<0,0001). K grubu ile E grubu Al düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığı(p>0,05), ancak E grubu Al düzeyinin daha düşük olduğu gözlendi. AL+E grubu ile AL grubu Al düzeyleri karşılaştırıldığında, AL+E grubu Al düzeyinin daha düşük olduğu saptandı(p<0,01). Bu azalmayla, ellagik asitin metabolizmada alüminyumu tutarak düzeyini azalttığını söyleyebiliriz.Sonuç olarak, bu araştırmada eser element tayini yapılan böbrek, akciğer ve testis dokularını makro ve eser element yönünden oksidatif strese karşı korumak için ellagik asitin koruyucu etki gösterdiği söylenebilir.

In this study, the protective role of ellagic acid with antioxidant properties in macro and trace element levels on live tissue exposed to oxidative stress with AlCl3 has been investigated. A total of 24 male rats, divided equally as Control (K), AlCl3 (AL), Ellagic acid (E) and Ellagic acid + AlCl3 (E + AL) groups, were used. Cu, Zn, Fe and Mg elements in rats tissue samples were determined by Flame Atomic Absorption Spectrophotometer(F-AAS), Mn and Al were determined by ICP-Atomic Emission Spectrophotometer(ICP-AES).As an important part of this study, the levels of aluminum in the control and other groups were statistically compared. It was found that the level of Al in the AL group was very high (p<0.0001) as compared to K group. Although the Al level in E group was lower, there were no significant difference in Al levels of the K and E groups (p>0.05). The level of Al in AL + E group, was lower as compared to the AL group(p<0.01). Thus, it was obtained that the ellagic acid reduced the level of aluminum by holding it in the metabolism.As a result, it can be concluded that ellagic acid presents a protective effect on protecting the tissues of kidney, testis and lungs, from oxidative stress caused by macro and trace elements.Keyword: Trace Elements, Ellagic Acid, Atomic Absorption Spectrometry, Rat, Kidney, Testis, Lungs
Determination of trace elements in some tissue of rats feeding as different groups by spectroscpic methods
Keywords: Kimya