Neredeyiz? - Erken Çocukluk Sınıflarında Teknolojiyle Matematik Öğretimi - Elmalı, Filiz; Ozdemir, Oguzhan; Sanal, Seda Ozer (My University, 2025)
Bu çalışmada, okul öncesi öğretmenlerinin teknoloji hakkındaki genel algıları ve teknolojiyi matematik etkinliklerine entegre edilmesi üzerine olan alanyazına katkı yapmayı amaçlanmıştır. Toplamda 20 okul öncesi öğretmeninin katıldığı bu nitel çalışmada veriler odak grup görüşmeleri ile toplanmıştır. Yapılan analizler sonucunda, okul öncesi öğretmenlerinin teknolojiye karşı olumlu bir tutuma sahip oldukları ve teknolojinin küçük çocukların yaşamlarında ve öğrenmelerinde önemli rol oynadığını kabul ettikleri, ancak anasınıflarında teknoloji entegrasyonunun hala sınırlı seviyede olduğu bulunmuştur. Öğretmenler sınıflardaki yetersiz veya eksik ekipman, teknoloji kullanımına yönelik becerilerindeki sınırlılıklar ve sınırlı mesleki gelişim olanakları gibi bariyerlerin varlığından söz etmişlerdir. Ayrıca öğretmenler matematik etkinliklerinde teknolojiyi sadece şarkı çalmak, resim göstermek ve video oynatmak gibi kendi kontrollerinde olacak şekilde kullandıklarını ifade etmişlerdir. Sonuç olarak, okul öncesi öğretmen yetiştiren kurumların eğitim programlarını ve Millî Eğitim Bakanlığı’nın ise öğretmenlere sunulan ve teknoloji kullanımına yönelik olan hizmet-içi eğitimlerinin yapısını yeniden değerlendirmeleri önerilmektedir. Yapılan bu çalışmanın sınırlılıkları ve gelecekte yapılacak olan çalışmalara yönelik öneriler sunulmuştur.
Keywords: Erken çocukluk; matematik öğretimi; teknoloji entegrasyonu