Doğuştan çarpık ayaklı olgularda komplet subtalar gevşetme uygulamalarımızın erken dönem sonuçları - Karakurt, Lokman; Yılmaz, Erhan; İnci, Murat; Serin, Erhan; Öztürk, Mehmet (My University, 2003)
Amaç: Komplet subtalar gevşetme yaptığımız doğuştan çarpık ayaklı olgularda erken dönem klinik ve radyolojik sonuçlan değerlendirdik. Çalışma planı: Yirmi olgunun (14 erkek, 6 kız; ort. yaş 8 ay; dağılım 3.5-18.5 ay) 30 ayağına komplet subtalar gevşetme uygunladı. Olguların hepsinde Cincinnati kesişi kullanıldı. Sonuçlar Simons'un klinik ve radyolojik ölçütlerine göre değerlendirildi. Tarsal kemik patolojileri ayrıca değerlendirildi. Ortalama takip süresi 24.6 ay (dağılım 12-41 ay) idi. Sonuçlar: Klinik olarak 24 ayakta (%80) başarılı, altı ayakta (%20) başarısız sonuç alındı. Radyolojik sonuçlar 19 ayakta (%63) başarılı, 11 ayakta (%37) başarısız bulundu. On üç ayakta (%43.3) yetersiz, bir ayakta (%1.4) aşırı düzeltme saptandı. Yetersiz düzeltilmiş ayaklardan, klinik ve radyolojik sonucu başarısız bulunan beş ayak (%16.6) için revizyon cerrahisi önerildi; bunların dördüne (%13.3) revizyon yapılabildi. Derin cilt nekrozu gelişen iki ayağın birinde Asil tendon nekrozu da saptandı; bu ayaklarda cerrahi tedavi uygulandı. Beş ayakta yüzeyel cilt nekrozu, bir ayakta da yumuşak doku enfeksiyonu gelişti ve tıbbi tedaviyle sorunsuz iyileşme sağlandı. Bir ayakta talus başında, bir ayakta navikülada hipoplazi saptandı. Çıkarımlar: Komplet subtalar gevşetme, bir seansta deformitenin tüm komponentlerinin düzeltilmesine olanak sağlayan ve deneyim kazanıldıkça daha iyi sonuçlar alınabileceğine inandığımız başarılı bir cerrahi yöntemdir.
Keywords: Çocuk; Süt çocuğu; Hareket açıklığı; eklem; Tedavi sonucu; Ayak bileği eklemi; Tendonlar; para-artiküler; Çarpık ayak