İki Boyutlu Çatlak Poblemlerinde ?? İntegralin Sayısal Çözümü - Kaman, Mete Onur; Aşan, Ahmet Murat (My University, 2020)
Kırılma, malzemelerin gerilme altında birden fazla parçalara ayrılması olarak tanımlanmaktadır. Kırılmatokluğu ise, çatlaklı bir malzemenin kırılmaya karşı direncini gösteren malzemelerin mekaniközelliklerinden biridir ve ???integral yöntemi, kırılma tokluğunun geometriden bağımsız ölçümünü verenbir yöntemdir. Bu çalışmada, izotropik özelliklere sahip kenar çatlaklı numune, farklı takviye açılarınasahip 45o merkez çatlaklı ortotropik özellikte dikdörtgen numune ve merkezinde farklı açılarda çatlaklarihtiva eden izotropik özelliklere sahip kare numune için, ???integral’i değerleri ANSYS APDL kullanılaraktespit edilmiştir. ANSYS kullanılarak elde edilen sayısal sonuçlar, simgesel bir matematik yazılımıkullanılarak, analitik olarak ta elde edilerek, sayısal ve analitik sonuçlar mukayese edilmiştir. Sonuçta;???integralin çatlak ucuna olan uzaklığına göre değişimi incelenmiş olup, sayısal ve analitik sonuçlararasındaki hata payının % 0.0462 ile % 2.8149 arasında değiştiği tespit edilmiştir.
Keywords: Fizik; Uygulamalı; Mühendislik; Makine