Ağır metal iyonlarının Prunus armeniaca L. ve Cerasus avium L. polenlerinin çimlenme ve gelişimi üzerine etkileri - Gür, Nazmi; Topdemir, Aykut (My University, 2006)
Prunus armeniaca L. ve Cerasus avium i. bitkilerinin polen çimlenmesi ve tüp büyümesi üzerine klor tuzu halinde uygulanan kurşun, bakır, civa ve kadmiyum ağır metallerinin etkilerinin araştırıldığı çalışmamızda, ağır metallerin 30,60, 90, 120 ve 240 DM'lık konsantrasyonları kullanıldı. Elde edilen sonuçlara göre tüm ağır metal konsantrasyonları polen çimlenmesini ve tüp büyümesini değişik oranlarda inhibe etti. Prunus armeniaca L için kullanılan ağır metallerden polen çimlenmesini ve tüp uzunluğunu en fazla engelleyenin bakır, Cerasus avium L bitkisi polenlerini polen çimlenmesi ve tüp uzunluğu bakımından en fazla etkileyen ağır metalin ise civa olduğu görülmüştür. Her iki bitkinin polenleri de en az kurşun metalinden etkilenmiştir.
Bildiri - Yayımlanmamış
Keywords: Polen çimlenmesi; Polen tüpü uzunluğu; Ağır metal iyonları