Sosyal Bilgiler Öğretmen Adaylarının İnternet Kullanım Durumları ile Küresel Vatandaşlık Algıları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi - Çakmak, Zafer; Bulut, Bırol; Taskıran, Cengız (My University, 2015)
Son zamanlarda sıkça duyar olduğumuz Küreselleşme kavramı, yeryüzündemeydana gelen hızlı dönüşümlerin ve muazzam hayat akışının izahınayüklenen yaygın bir kelime halini aldı. Küreselleşme tanım olarak;yeryüzünde insan ve insan elindeki varlıkların her türlü sınırı aşarakuluslararası dolaşımının kolaylaştığı, insan ve toplumlar arası ilişkilerin dedaha hızlı ve daha sık yaşandığı bir süreci ifade eden bir kavramdır.Küreselleşme sürecinde kozmopolit fikirlerin yükselişi ile vatandaşlıkçalışmaları literatüründe farklı perspektifler ortaya çıkmıştır. Böyleliklevatandaşlığın yeni kavram ve anlayışları ortaya çıkarak, yeni aidiyetbiçimlerine ve yeni hak ve sorumluluk setlerine dayandırılan, AvrupaVatandaşlığı, Kent Vatandaşlığı, Küresel Vatandaşlık gibi yeni alternatifkavramların tartışılmasına yönelik uygun bir alan açılmış bulunmaktadır.Bu çalışmada küresel vatandaşlık kavramına odaklanılmıştır. Morais veOgden(2011) tarafından geliştirilen ve Şahin ve Çermik(2014) tarafındanTürkçeye uyarlanan Küresel Vatandaşlık ölçeğini uygulanmış ve analizedilmiştir. Bunun yanı sıra Tavşancıl ve Kevser (2002) tarafından geliştirileninternet kullanımı üzerine Likert tipi bir tutum ölçeği uygulanmıştır.Çalışmamızda Sosyal Bilgiler öğretmen adaylarımızın Küresel Vatandaşlıkile ilgili düşüncelerini yine internet kullanım durumlarıyla ilişkilendirip analizedilmiştir. Verilerin analizi çalışmasında t-testi, ANOVA ve korelasyon analizikullanılarak gerçekleştirilmiştir. Veriler Çalışmada SPSS 17.0 yazılımıkullanılarak analiz edilmiştir.
Keywords: İletişim; Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Sosyoloji; Uluslararası İlişkiler