ALEVÎ-BEKTAŞÎ KÜLTÜRÜNDE KUR'ÂN-I KERİM ANLAYIŞI - ERGÜN, HATİCE (Fırat Üniveristesi, 2010)
Alevî-Bektaşîlik günümüz Türkiye'sinde üzerinde en çok konuşulan ve tartışılan meselelerden biridir. Üzerinde bu kadar çok tartışma yapılmasına ve toplumun gündeminden düşmemesine rağmen, bu sosyo-kültürel yapının net ve herkesçe kabul edilen bir tanımından bahsetmek mümkün değildir. Günümüz Türkiye'sinde söz konusu yapılanmayı İslam özü, İslam'ın gerçek yorumu, Anadolu Müslümanlığı diye tarif edenlerin yanında, ayrı bir din, İslam dışı kültürel bir yapı ve dinsizlik diye tarif edenler de bulunmaktadır. Üzerinde bu kadar çok fikir ayrılığı bulunan bir geleneğin Kur'an'a bakış açısını objektif ve kaynaklar çerçevesinde ortaya koymak ise kanaatimizce oldukça önemlidir.Biz de bu çalışmamızda Alevî-Bektaşî kültüründe Kur'an'ın yerini, nüzulü ve korunmuşluğu hakkındaki görüşleri, Kur'an sevgisini bu kültürün kaynakları çerçevesinde belirlemeye gayret ettik. Ayetlerin kaynaklarda yer alan yorum ve tefsirlerini klasik tefsir kaynaklarındaki bilgilerle karşılaştırarak mevcut benzerlik ve farklılıkları ortaya koymaya çalıştık. Kur'an-ı Kerim'in geleneğin inanç, ibadet ve ahlak yapısına, adap ve erkân anlayışına etkisini tespit etmeye çalıştık.Anahtar Kelimeler: Alevî, Bektaşî, Kur'an-ı Kerim, Tefsir.

Alevism-Bektashism today's Turkey on one of the most talked about and controversial issues are. So much to do and debate on society's agenda despite the fall, by all these socio-cultural structure and adopted a clear definition is not possible to talk about. To question the essence of Islam in Turkey today, the true interpretation of Islam, Islam in Anatolia, who described it as well as a separate religion, Islam, a cultural construct, and ungodliness out at those he has described. With so much disagreement on a point of view of tradition to the Qur'an in the context of the lens and the source is very important to clarify that our opinion.Alevi-Bektashi culture that we in our work place in the Qur?an, and the protection of opinion about the Qur?an and the source of love within these cultures have attempted to determine. The interpretation and exegesis of the verses in the classical interpretation of the source with information from the source by comparing the current tried to reveal the similarities and differences. Qur'an, the tradition of the faith, worship and morality to the structure, the principals and staffs have tried to determine the effect of understanding.Key Words: The God, Alevi, Bektashi, Qur?an, Commentary (Tafseer) On The Qur?an.
The Holy Quran in the Alevi-Bektashi cultural understanding
Keywords: Din; Sosyoloji