NANO TİTANYUM DİOKSİT İÇEREN CÜRUF TABANLI GEOPOLİMER HARÇLARIN DONMA-ÇÖZÜLME DAYANIKLILIĞI VE KENDİ KENDİNİ TEMİZLEME ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ - YILMAZ, ATİLLA (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bu tez çalışmasında, nano titanyum dioksit (TiO2) içeren bazalt lif takviyeli öğütülmüş granüle yüksek fırın cürufu tabanlı geopolimer harçların donma-çözülme dayanıklılığı ve fotokatalitik özellikleri incelenmiştir. Geopolimer karışımlarda nano titanyum dioksit (TiO2) ve bazalt lif %0, %0.25, %0.5 ve %1 oranlarında kullanılmıştır. Bu tez çalışmasında geopolimer harçların fotokatalitik özelliğini (kendi kendini temzileme) belirlemede Rhodamine-B deneyi kullanılmıştır. Üretilen geopolimer harç numunelerin donma-çözülme deneyi TS EN 15177 standardına göre gerçekleştirilmiştir. Üretilen geopolimer harç numunelerin basınç dayanımı, eğilme dayanımı, ultrasonik ses geçirgenliği, kılcal su emme, Rhodamine-B ve ağırlık kayıpları incelenmiştir. Bu tez çalışmasının sonucunda, donma-çözülmeye maruz bırakılan geopolimer harç numunelerinde nano TiO_2 ve bazalt lif yüzde oranları arttıkça hem ultrasonik ses geçirgenliği, basınç dayanımı ve eğilme dayanımı değerleri artmıştır. Kılcal su emme ve ağırlık kayıpları değerlerinde ise azalmalar olmuştur. Ayrıca, harç numunelerindeki nano TiO_2 oranı artıkça numunenin kendi kendini temizleme özelliğinin arttığı bulunmuştur.

In this thesis, freeze-thaw durability and photocatalytic properties of basalt fiber reinforced ground granulated blast furnace slag-based geopolymer mortars containing nano titanium dioxide (TiO2) were investigated. Nano titanium dioxide (TiO2) and basalt fiber were used at rates of 0%, 0.25%, 0.5%, and 1% in geopolymer mixtures. This thesis used the Rhodamine-B test to determine the photocatalytic property (self-cleaning) of geopolymer mortars. The freeze-thaw test of the produced geopolymer mortar samples was carried out according to the TS EN 15177 standard. Compressive strength, flexural strength, ultrasonic pulse velocity, capillary water absorption, Rhodamine-B, and weight losses of the geopolymer mortar samples were determined. As a result of this thesis, ultrasonic pulse velocity, compressive strength, and flexural strength values increased as nano TiO2, and basalt fiber increased in geopolymer mortar samples exposed to freeze-thaw. There were decreases in capillary water absorption and weight loss values. In addition, it was found that as the nano TiO2 ratio in the mortar samples increased, the self-cleaning property of the sample increased.
Investigation of freeze-thaw resistance and self-cleaning properties of slag based geopolymer mortars containing
Keywords: İnşaat Mühendisliği