MURAÂT MAKSADI'L-ADL FI'L KITÂB VE'SÜNNET'I - OMAR, AKAM KAMAL (Fırat Üniveristesi, 2017)
Kitab ve Sünnette Adalet İlkesinin Gözetilmesi konu edinen bu çalışma? giriş ve dört bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, adalet ve maksat kavramlarını lügat ve ıstılah açısından tarif ettim ve adaletle ilgili müteradif kavramlar ile Kur'an ve sünnetin adalet yaklaşımına yer verdim. Sonra adaleti? mekasıdü'l-hamse (beş maksat) bağlamında açıkladım. Birinci bölümde, Kitab ve sünnette adalet ilkesinin gözetilmesini? ilahi yönüyle ele aldım ve ister sevapta ister cezada olsun "hiç kimsenin bir başkasının yükünü yüklenmeyeceği" şeklindeki ilahi kaideyi tespit ettim. Daha sonrasında öldürme, zina, içki içme? hırsızlık, riddet (dinden dönme), hirabe (yol kesme), kazif (iftira) ve bağy (ayaklanma) suçlarıyla ilgili ceza hukukunda sabit olan maksatları, Kur'an'ın ve günümüzün bakış açısıyla ele aldım ve bu had cezalarını? cahiliye dönemi Arap düşüncesi ile Yahudi düşüncesinden ayırdım. İkinci bölümde? Kitap ve sünnette adalet ilkesinin gözetilmesini, kazai yönüyle ele aldım. Bununla ilgili olarak yargının bağımsızlığı, hâkimliğin şartları, insanların zan ve şüpheyle suçlanamayacağı ve şüphelinin suçunu ikrar etmesi için işkence ve hakaret yoluyla zorlanamayacağı gibi konulara yer verdim. Üçüncü bölümde, Kitab ve sünnette adalet ilkesinin gözetilmesini, kapitalist ve sosyalist anlayışa nazaran ölçülülük? itidal ve ılımlılık esasına dayalı bir düzen olan İslam iktisadı açısından ele aldım. Burada zekât, sadaka? cizye, haraç, öşür, vergiler, ganimet, fey, meşru olan ve olmayan akitlerle ilgili açıklamalar yaptım. Dördüncü bölümde, Kitab ve sünnette adalet ilkesinin gözetilmesini? siyasi açıdan inceledim. Buna göre devletin ayakta kalması için gereken ve yöneticiliğin şartlarından biri olan adalet ile savaş, savunma ve barış durumunda Kur'an ve sünnetin belirlediği adaleti açıkladım. Konuyu, Kur'an ve sünnetin siyasette öngördüğü en büyük maksatlardan olan eşitlik ve istişareyi merkeze alarak değerlendirdim. Son olarak önemli gördüğüm neticelerle bu çalışmayı bitirdim. Anahtar Kelimeler: Adalet, Mekasidü'ş-Şeriyye, Yargı, Hak,Ölçülülük, Şûra.

This research deals with Maqasid (the purpose of Sharia) In the Holly Kitab and Sunnah? in an introduction and four chapters, in the introduction, defined justice and destination meanings in the language and terminology, also dealt with the synonyms of justice and its types in the Qur'an and Sunnah. Then, clarified justice between the five purposes of sharia. In the first chapter, spoke about considering the purpose of justice In the Quran and Sunnah in regard with the divine side, Also proved the divine rule (No bearer of burdens can bear the burden of another( regarding with the reward and punishment. Then addressed the purposes of punishment for The perpetrators of crimes such as: murdering, Fornication, Drinking alcohol, Robbery, Apostasy, Barbarism and Libel, From the perspective of the Qur'an and the present reality, Also Highlighted those legal limits from the ideas of the ignorant and Jewish Arabs. The second chapter includes taking into consideration the purpose of justice in the Quran and Sunnah with regard to the judicial aspect, from the independence of the judiciary and the conditions of the judge, and the prohibition of taking people by suspicion or supposition, prohibiting and torturing the accused or insulting them by force to confess. In the third, talked about considering the Justice in the Quran and Sunnah regard of the Islamic economy, which is the system based on the balance, moderation and moderating between the capitalist and socialist systems, and talked about Zakat, Charity,Taxes, Spoils and illegal contracts. The forth chapter includes talking about considering the Justice in the Quran and Sunnah with regard of the political aspect, and clearing the justice in establishing the state and the conditions of Imam and the justice of the Quran and Sunnah in the war, peace and defense jihad. Then focused on the greatest purposes in the Quran and Sunnah which is the equality and Shura, then ended my research by conclusion. Keywords: Justice, Maqasid (The purposes of sharia), Judiciary, Right, Balance, Shura.
Considering the purpose of justice in the kitab and sunnah
Keywords: Din; Hukuk