DÜNYA MİRASI AHLAT SELÇUKLU MEZARLIĞI İLE KÜMBETLERİN LİDAR VE JEOFİZİK YÖNTEMLERLE ARAŞTIRILMASI, YÜZEY VE YÜZEYALTI YAPI MODELLEMESİ - Dogru, Mahmut; Büyüksaraç, Aydın; Ulvi, Ali; Toprak, Ahmet Suad; Demirci, Alper; Yakar, Murat; Ekinci, Yunus Levent (My University, 2017)
Dünya mirası olan Ahlat Mezarlığı'nda yüzeyde görülen mezarlar ve şahidelerinin yanı sıra zaman içinde yüzeyde izleri kaybolmuş mezar yapıları ya da kırılarak yüzey altında gömülü hâle gelen şahide parçaları olması muhtemeldir. Diğer yandan mezarlık alanında farklı gömülme teknikleri nedeniyle yer altı yapıları ya da mezar odası niteliğinde yapılar bulunabilmektedir. Bu özelliklerin ortaya çıkarılması ve Ahlat Mezarlığı'nın ihyası öncesi böyle bir araştırmanın yapılması, bilgilerin tamamlanması ve çalışmaların hız kazanmasına yol açacak ve olası kazı çalışmaları öncesi doğru planlamanın yapılmasını sağlayacak; özellikle mezarlar arası yer altı bağlantısı, yol vb. yapılar hakkında bilgi edinilmesine imkân verecektir. Bu amaçla mezarlık alanında manyetik ve yer radarı olarak iki farklı jeofizik yöntem uygulaması yapılmıştır.Ayrıca kümbetlerin alanda bulunu? konumlamalarını ortaya koymak, kümbet mimarisini tanımlamak ve ileride yapılacak restorasyon çalı?malarına altlık olu?turmak amacıyla üç boyutlu yersel lazer (Lidar) ölçüleri yapılmı?tır
Keywords: Arkeoloji