GÖKKUŞAĞI ALABALIĞI (ONCORHYNCHUS MYKİSS) RASYONUNA İLAVE EDİLEN ORGANİK VE İNORGANİK KROM'UN SERUM İNSÜLİN VE GLİKOZ DÜZEYLERİ İLE BÜYÜMEYE ETKİLERİ - YAZLAK, HASAN (Fırat Üniveristesi, 2010)
Bu çalışmada, pratik gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) rasyonlarına ilave edilen, organik (CrPic) ve inorganik (CrCl3) krom formlarının serum insülin, glikoz ve büyüme üzerindeki etkileri araştırıldı. Araştırma İnönü Üniversitesi Sürgü Meslek Yüksekokulu Su Ürünleri Araştırma ve Uygulama Biriminde 120 gün süreyle, ortalama ağırlıkları 50 g olan toplam 450 balık üzerinde kaynak suyu kullanılarak yürütüldü. Çalışmada biri kontrol grubu olmak üzere üç rasyon hazırlandı ve her grup 3 tekerrürlü olarak çalışıldı. Kontrol rasyonuna Krom ilave edilmedi, Krom Pikolinattan sağlanan 400 µg/kg krom ilave edilen grup Organik Krom Grubunu (CrPic) ve Krom klorit'den sağlanan 400 µg /kg krom ilave edilen grup İnorganik Krom (CrCl3) grubunu oluşturdu.Deneme sonunda gruplarda canlı ağırlık artışları, ağırlıkça oransal büyüme, spesifik büyüme oranı, yem dönüşüm oranları saptanmıştır. Deneme sonunda her grubu temsilen 10 balıktan kan örnekleri alınmış glikoz ve plazmalarından insülin düzeyleri belirlenmiştir.Deneme sonunda, ağırlıkça oransal büyüme, deneme sonu balık ağırlığı ve spesifik büyüme oranı krom ilave edilen gruplarda kontrol grubundan yüksek (P<0.001), kendi aralarında ise önemsiz çıkmıştır. Aynı şekilde, yem dönüşüm katsayıları krom ilave edilen gruplarda kontrol grubundan daha düşük (P<0.05) kendi aralarında ise önemsiz çıkmıştır. Deneme sonunda kan glikoz değerleri kontrol ve krom klorid ilave edilen grup arasında önemsiz çıkarken, krom pikolinat ilave edilen grupta daha düşük çıkmıştır (P<0.001). Serum insülin değerleri arasındaki fark tüm gruplar için önemsiz çıkmıştır.Araştırmada, pratik gökkuşağı alabalığı rasyonlarına yapılacak 400 µg/kg düzeyindeki krom (CrCl3?6H2O, Krom Pikolinat) katkısının büyüme ve yem dönüşümünü üzerinde olumlu etkisi olduğu, Gökkuşağı alabalıklarının her iki krom formunu eşit düzeyde değerlendirdiği sonucuna varıldı.Anahtar Kelimeler: Gökkuşağı Alabalığı, Krom Klorit, Krom Pikolinat, İnsülin, Glikoz, Büyüme

In this study, effects of organic (CrPic) and inorganic (CrCl3) forms of chromium on serum insulin, glucose and growth in rainbow trout were investigated. A total of 450 fishes, average initial body weight 50 g were used, tanks supplied with spring water and experiment continued for 120 days. The study was conducted at Sürgü Vocational School Research Unit of İnonü University. A basal diet was prepared and picolinate group (CrPic) supplemented with chromium picolinate, chloride group supplemented with chromium chloride (CrCl3). Supplemented elemental chromium level to the picolinate and chloride groups was 400 µg/kg and each diet fed to triplicate tanks.Fish feed with the CrPic and CrCl3 diets had significantly greater weight gain, relative growth rate and final body weight than control group (P<0.001) but not significant betwen picolinate and chloride groups. Feed conversion rate was not significantly different between picolinate and chloride group but control group had the greatest feed conversion rate than chromium supplemented groups (P<0.05). Blood glucose concentration was not significantly different between control and chloride groups but picolinate supplementation decreased glucose concentration significantly (P<0.001). Serum insuline concentrations between all groups were not significantly different.These results suggests that, supplementation of two chromium forms (CrPic, CrCl3?6H2O) at 400 µg/kg rate to rainbow trout practical diets improved growth and feed conversion rate.Key Words; Rainbow Trout, Chromium Chloride, Chromium Picolinate, Insuline, Glucose, Growth
Effects of organic and inorganic chromium supplementation on the serum insuline, glucose and growth in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)
Keywords: Su Ürünleri