ATAOL BEHRAMOĞLU'NUN ŞİİRLERİNDE KELİME DÜNYASI - AKBULUT, KÜBRA (Fırat Üniveristesi, 2018)
Bir sanatçının eserinde kullandığı kelimeler, o sanatçıyla onun dünya görüşü ve şiir anlayışı ile ilgili şifreler taşır. Sanatçıyı anlamanın yolu onun kullandığı kelime, cümle ve anlatıma bakmaktır. Bu amaçla biz de Ataol Behramoğlu'nun şiirlerinin kelime dünyası üzerinde çalışmayı tercih ettik. Çalışmamızın giriş kısmında Ataol Behramoğlu'nun hayatı, edebî kişiliği ve eserleri hakkında bilgi verildi. Birinci Bölüm'de şiirlerdeki kelimeler; kavram, tür ve köken bakımından incelendi. İkinci Bölüm, şiirlerde öne çıkan farklı unsurları içermektedir. Sonuç bölümünde ise Birinci ve İkinci Bölüm'de yapılan çalışmalarla ilgili çıkarımlar sıralandı. Çalışmanın sonuna şiirlerde yer alan kelimeler liste şeklinde eklendi. Kelimelerden yola çıkılarak tablolarla desteklenen açıklamalarda şairin oldukça geniş bir kavram dünyasına, zengin bir kelime hazinesine sahip olduğu tespit edilmiştir. Şairin şiirlerde sıkça Türkçe kökenli kelime kullandığı; deyim, ikileme, atasözü gibi unsurlardan da yararlandığı belirlenmiştir.

The words that an artist uses in his work(master), carries codes of the view of world and understanding of poem. The way to understand the artist is to have a look to the words, sentences and the narration. With this intend we close to study on the world of words of the poems of Ataol Behramoğlu. In the introduction part of the study, information about Ataol Behramoğlu's life, his literary character and his works are given. In the first chapter the words in the poems were studied considering concept, type and origin. The secont chapter contains different elements that exist in the poems. In the conclusion part, the deductions made from the studies done in the first and second chapter were ordered. That words that existed in the poems, were attached as a list in the end of the study. In the references that one supported by schedule in the light of words it is identified that the poet has a wide world of concept and a rich treasure of words. It is defined that the poet often uses phrases like Turkish origined words and gets benefit from idioms, doubles, proverbs.
The world of words of Ataol Behramoğlu's poems
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı