TÜRKİYE 'DE ÇİMENTO SANAYİ VE ( ELAZIĞ İLİNDE ALTINOVA ÇİMENTO FABRİKASI ÖRNEĞİ) - ÖZEN, YEŞİM KORKMAZ (Fırat Üniveristesi, 2013)
Çimento üretim ve kullanım teknolojileri, sürekli gelişen ve günümüzde değişik ihtiyaçları karşılayan çeşitli cinslerde çimentonun üretildiği önemli bir endüstri dalıdır. Türkiye ve Elazığ ilinde çimento sektörünün durumu, Elazığ ili Altınova çimento fabrikasının kuruluşu, fiziki yapısı, hammadde temini, enerji ve su tüketimleri, personel durumu, ulaşım, üretim, pazarlama durumları incelenmiştir. Elazığ ve çevresinin çimento ihtiyacını karşılamak amacıyla 12 Nisan 1954 tarihinde Elazığ Altınova Çimento Sanayi Ticaret A.Ş kurulmuştur.1959 tarihinde faaliyete geçmiştir. Şirketin, 12 Haziran 1996 tarihinde OYAK-GAMA gurubu tarafından Özelleştirme Kurulu'ndan satın alınmıştır. Fabrikayı şu an İtalya'ya ait bir firma işletmektedir. Bölgesinde en fazla üretim yapan fabrikalar arasındadır. Anahtar Kelimeler: Çimento, marn, Cem çimento, Portland Çimento

The technologies of cement production and usage have been developing permanently in these days. This industry corresponds many various needs. In this study, the conditions of cement sector in Turkey and Elazığ, the foundation of Elazığ Altınova Cement Factory, its physical construction, raw material assurance, consumption of energy and water, strength of the establishment, transportation, production and marketing conditions have been examined. To correspond the needs of Elazığ and its? surroundings Elazıg Altınova Cement Factory was founded in 12 April 1954. It went into operetin in 1959. This company was bought from Privatization Committe by OYAK ? GAMA council in 12 June 1996. This factory is being operated by an Italian firm and it is among the factories which are producing most. Key Words: Stokhol, Farin, Klinker, Cem çimentosu, Konkasör.
A sample from Elazığ: Altinova Cement Factory
Keywords: Coğrafya