Nil Tilapia (Oreochromis niloticus Linnaeus, 1758) Rasyonuna Vitamin E (Alfa-Tokoferol Asetat) Katkısının Bazı Spermatolojik Parametreler ve Malondialdehid Düzeyine Etkisi - Kaya, Şeyma Özer; Gürbüz, Seyfettin; Öz, Özden Barım (My University, 2019)
Bu çalışmada, Nil Tilapia balıklarının rasyonuna vitamin E (Alfa-tokoferol Asetat) katkısının spermatolojik parametreler (sperm motilitesi, yoğunluğu ve pH’sı) ve malondialdehit (MDA) düzeyleri üzerine olan etkisi araştırıldı. Çalışmada her bir deneme grubunda 12 balık olmak üzere toplam 48 tilapia balığı kullanıldı. Balıkların beslenmesi için %32 oranında ham protein içeren bir kontrol rasyonu hazırlandı. Bu rasyona 80 mg/kg, 160 mg/kg ve 240 mg/kg miktarlarında vitamin E ilave edilerek sırasıyla D1, D2 ve D3 nolu deneme rasyonları oluşturuldu. Tilapia balıklarının canlı ağırlıklarının %4’ü oranında hazırlanan rasyon, 3 ay süreyle günde üç öğün halinde 25±1 °C su sıcaklığında verildi. Çalışmanın sonunda, D1 ve D3 gruplarında kontrol grubuna göre MDA düzeylerinin sayısal olarak arttığı ancak bu artışın istatistiksel olarak önemsiz olduğu belirlenmiştir (p>0,05). D2 grubunda sperm motilitesinin ve sperma pH’nın sayısal olarak arttığı, ancak bu artışın istatistiksel olarak önemsiz olduğu (p>0,05) belirlenmiştir.
Keywords: Biyoloji; Kimya; Tıbbi; Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji; Veterinerlik