Türkçe Otel Yorumlarıyla E?gitilen Kelime Vektörü Modellerinin Duygu Analizi ile ?Incelenmesi - Ahmetoğlu, Hüseyin; Das, Resul (My University, 2020)
Do?gal dil i¸slemenin ve metin sınıflandırmanın önemli ara¸stırma alanlarından biride duygu analizidir. Bu alanda çalı¸smalar hızla büyümektedir. Bu teknik dijital ya¸samınher çe¸sit uygulama alanında kendini göstermektedir. Duygu analizi için geli¸stirilen birçokteknik vardır ancak son zamanlarda do?gal dil i¸slemenin kelime vektör modeli metotlarıduygu analizinde yaygın olarak kullanılmaya ba¸slamı¸stır. Word2Vec kelimeleri anlamlıvektörlere dönü¸stürebilen en kullanı¸slı kelime vektör modeli yöntemleri arasındadır. Buyöntem ile kelime vektörleri olu¸sturabilmek için büyük kelime havuzlarına ihtiyaç vardır.Önceden e?gitilmi¸s modeller duygu analizinde daha do?gru sonuçlara ula¸sabilmeyi mümkünkılarlar. Bu çalı¸smada duygu analizinde incelenmek üzere, onaylanmı¸s kullanıcılarınTürkçe otel yorumları veri kazıma yöntemleri ile toplanmı¸stır. Elde edilen bu özgün verilerWord2Vec ile e?gitilerek kelime vektörleri olu¸sturulmu¸stur. Bu vektörler ile tekrarlananyapay sinir a?gının bir çe¸sidi olan geçitli tekrarlayan birimler ile bir sınıflandırma modeligeli¸stirilmi¸stir. Daha geni¸s kelime torbalarıyla e?gitilmi¸s kelime vektörleri ile rastgelede?gerler atanarak olu¸sturulan vektörler, aynı derin ö?grenme yöntemiyle yeniden incelenmi¸sve elde edilen sınıflandırma ba¸sarıları kar¸sıla¸stırılmı¸stır. Elde edilen sonuçlara göreözel alandan ba?gımsız, daha geni¸s kapsamlı kelime torbalarının sınıflandırma ba¸sarısınıarttırdı?gı gözlemlenmi¸stir.
Keywords: Otelcilik; Konaklama; Spor ve Turizm; Bilgi; Belge Yönetimi; İşletme