TÜMÖRLÜ DOKU TESPİTİNDE BİYOISI TRANSFERİNİN SAYISAL ANALİZİ - ÇELEBİ, AVNİ (Fırat Üniveristesi, 2016)
Bu çalışmada öncelikle biyoısı transferi kavramı ve tarihi hakkında bir giriş yapılmış ve ardından canlı dokulardaki kan perfüzyonun yapısı açıklanmıştır. Daha sonra canlı dokulardaki biyoısı transferini tanımlamak için önerilen en önemli biyoısı modelleri (Pennes, Wulf, Klinger, Chen ve Holmes modelleri vs.) kısaca açıklanmıştır. Ayrıca, titreme, terleme regülatörü, vazodilatasyon (damar genişlemesi) ve vazokonstriksiyon (damar büzülmesi) gibi termoregülatör mekanizmalarla dokulardaki ısıl kontrolün ısı transferinin değerlendirmesindeki karmaşıklığı açıklanmış ve bu alandaki çalışmalardan bahsedilmiştir. Bu çalışmada, tümörlü doku tespiti amacıyla Pennes biyoısı modeli, Wulff süreklilik modeli ve Klinger süreklilik modeli kullanılarak sayısal analiz çalışması gerçekleştirilmiştir. ANSYS-Thermal paket programı kullanılarak gerçekleştirilen sayısal analiz sonucunda, tümörlü dokunun cilt yüzeyinden itibaren derinliği ve büyüklüğü ortaya çıkan sıcaklık farkından gidilerek tespit edilmeye çalışılmıştır.

In the present study, as an introduction to the concept and the history of the bioheat transfer is done, and then the structure of the blood perfusion in living tissues is described. Afterwards, a brief description of some of the most important bioheat models (Models of Pennes, Wulff, Klinger, Chen and Holmes etc.) is presented. Furthermore, this study explains the complexity of evaluating heat transfer within the tissues that thermally controlled by thermoregulatory mechanisms such as shivering, regulatory sweating, vasodilation, and vasoconstriction and some related studies in this field are mentioned. In this study, a numerical analysis is performed by using the Pennes, Wulff and Klinger continuity models to estimate the tumor tissue. As a result of numerical analysis which has been done by using the software program ANSYS-Thermal, the depth of the tumor tissue from the skin, and the size of the tissue is tried to be estimated.
Numerical analysis of bioheat transfer in estimation of tumor tissue
Keywords: Makine Mühendisliği; Biyomühendislik