SIÇANLARDA BÖBREK İSKEMİ/REPERFÜZYONU İLE OLUŞTURULAN OKSİDATİF HASARDA APELİN HORMONUNUN ETKİSİ - BİRCAN, BURAK (Fırat Üniveristesi, 2015)
Apelin, APJ reseptörü için ligand olarak tanımlanmış peptit yapılı bir hormondur. Apelin ve APJ'nin birçok periferal dokuda sentezlendiği bilinmekte ve memelilerdeki böbrek dokusunda tespit edilmesi ile dikkatleri üzerine çekmektedir. Bu çalışma apelin-13'ün üç farklı dozda böbrek iskemi reperfüzyonu (I/R) üzerindeki etkisini araştırmak üzere gerçekleştirilmiştir. Çalışmada Sprague-Dawley cinsi toplam 35 adet erkek sıçan kullanılarak 5 grup oluşturuldu (n=7). Sham (kontrol) grubunda hayvanların sağ böbrekleri diseke edildi. I/R grubunda sağ böbrek diseke edilerek sol böbreğe 45 dk iskemi ve ardından 3 saat reperfüzyon uygulandı. Apelin-13 uygulanan gruplarda ise (1, 10 ve 100 ?g) I/R grubundan farklı olarak iskemi başlangıcında apelin-13 intraperitonal (i.p.) olarak verildi. Serum örneklerinden BUN, kreatinin, sodyum, potasyum, klor, total protein, albumin, AST, ALT ve GGT otoanalizör ile TNF-?, IL-1?, IL-6, TAS ve TOS parametreleri ELISA yöntemiyle belirlendi. Böbrek dokusundan MDA, SOD, CAT ve GSH-Px düzeyleri ölçüldü. Serum biyokimya parametrelerine göre klor ve GGT dışındaki tüm gruplarda sham grubuna göre I/R grubunda önemli ölçüde artış görüldü (p<0.05). Sodyum, total protein ve albumin parametreleride anlamlı şekilde azaldı (p<0.05). I/R grubuna kıyasla apelin uygulanan gruplar incelendiğinde ise dozlara göre değişen oranlarda veriler elde edildi. Doku örneklerinin MDA ve antioksidan enzimler yönünden değerlendirdiğimizde sham grubuna göre I/R grubunda SOD, CAT ve GSH-Px önemli ölçüde azalırken, MDA seviyeside anlamlı olarak yükseldi (p<0.05). ELISA çalışmalarında TAS hariç tüm parametreler sham grubuna göre I/R grubunda önemli ölçüde arttı (p<0.05). TAS'da ise istatistiksel olarak anlamlı bir düşüş görüldü (p<0.05). I/R grubuna kıyasla apelin uygulanan gruplar incelendiğinde de özellikle 100 ?g uygulanan grupta anlamlılık tespit edildi (p<0.05).Sonuçlarımız, farklı dozlarda apelin-13 uygulamasının kısa süreli iskemi hasarını kısmen azalttığını göstermektedir.

Apelin is a peptide structure hormone, which is defined as the ligand from APJ receptor. Apelin and APJ, which are known that synthesized in several peripheral tissues and draw attention to the detection of kidney tissue in mammals. This study was carried to investigate three different doses of Apelin-13 effect on the renal ischemia reperfusion (I/R). In the study, 35 Sprague-Dawley male rats were used in total and 5 groups are created (n=7). In Sham (control) group, right kidneys of the animals were dissected. In I/R group, while dissecting right kidneys, 45 min. ischemia and after that 3 h. reperfusion were applied. In the groups in which apelin-13 is applied (1, 10 and 100 ?g), different from I/R group apelin-13 was given as intraperitoneal (i.p.) at the outset of the ischemia. BUN, as a sample of the serum, creatinine, sodium, potassium, chloride, total protein, albumin, AST, ALT and GGT autoanalyzer and TNF-?, IL-1?, IL-6, TAS and TOS parameters were specified by ELISA analysis. MDA, SOD, CAT and GSH-Px levels of renal tissue are measured. According to serum biochemical parameters, a significant increment was observed in all groups other than chloride and GGT groups with respect to sham groups. Otherhand, a significant increment was observed in all groups except chloride and GGT group and also that applies to I/R group as well with respect to sham group (p<0.05). Sodium, total protein and albumin parameters decrease significantly (p<0.05). When analyzing apelin applied groups, it is observed data ratios vary according to the dosages in comparison with I/R group. When estimating tissue samples in the context of antioxidant enzymes, with respect to sham group, in I/R group SOD, CAT and GSH-Px decrease dramatically however MDA level increase significantly (p<0.05). In ELISA studies, all parameters increase dramatically except TAS and that applies I/R group with respect to sham group as well (p<0.05). In TAS, a statistically significant decrement was observed. When analyzing apelin applied groups rather than I/R group, a significance was determined especially the groups that 100 ?g was applied, (p<0.05). Our results show that implementing apelin-13 in short times partly reduces ischemia damage.
Effect of apelin hormone on renal ischemia/reperfusion induced oxidative damage in rats
Keywords: Biyoloji; Fizyoloji; Biyokimya