Primer ketozisli ineklerde serum fosfor düzeyinin araştırılması - Karapınar, Tolga; Kızıl, Ömer; Kirbas, Akin (My University, 2007)
Bu çalışmada, primer ketozisli ineklerde serum fosfor düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Çalışmada 11 adet primer ketozisli (ketozis grubu) ve 7 adet sağlıklı inek (kontrol grubu) kullanılmıştır. Tüm ineklerin V. jugularis'lerinden kan örnekleri alınarak serum fosfor düzeyleri ölçülmüştür. Ketozis ve kontrol grubundaki hayvanların ortalama serum fosfor düzeyleri sırasıyla 3,90 ± 0,86 mg/dl ve 6,02 ± 0,25 mg/dl olarak belirlenmiştir. Ketozis grubunun ortalama serum fosfor düzeyi kontrol grubuna göre önemli düzeyde (p<0,001) düşük bulunmuştur. Sonuç olarak, primer ketozisli ineklerin hipofosfatemi yönünden incelenmesinin gerekli olduğu kanaatine varılmıştır.
Keywords: Fosfor; sığır; kan serumu; eksiklik hastalıkları; ketozis; hipofosfatemi