409 NUMARALI LİCE ŞER'İYYE SİCİLİ TRANSKRİPSİYON VE DEĞERLENDİRMESİ (H.1311-1317/M.1893-1900 59-116) - AYIK, SAMET (Fırat Üniveristesi, 2023)
Osmanlı Devleti'nin din, dil, etnik yapı ve kültür bakımından homojen olmayan bir bölgede altı asır ayakta kalmasının şüphesiz askerî, idârî, iktisâdî, sosyal ve kültürel sebepleri vardır. Dünya tarihinde çok sık rastlanmayan böyle bir başarıyı tek bir sebeple açıklamak elbette mümkün değildir. Ancak bu başarının altında Osmanlı yönetim ve hukuk anlayışının çok önemli bir rol oynadığı unutulmamalıdır. Osmanlı Devleti'nde Beylik döneminden beri fethedilen yerlere hukuku temsilen bir kadının, idareyi temsilen bir subaşının tayini yerleşmiş bir gelenekti. Osmanlı kadısı İslâm devletleri içinde özgün bir yeri olan adliye ve mülkiye görevlisidir. Memuriyeti, kendinden önceki İslâmî asırlardaki meslektaşlarına göre daha geniş yetkilerle donatılmıştır.

There are undoubtedly military, administrative, economic, social and cultural reasons why the Ottoman Empire survived for six centuries in a region that was not homogeneous in terms of religion, language, ethnic structure and culture. Of course, it is not possible to explain such a success, which is not very common in world history, for a single reason. However, it should not be forgotten that the Ottoman administration and legal understanding played a very important role in this succes In the Ottoman Empire, it was an established tradition to appoint a woman to represent the law of the conquered states and a subasi to represent the administration since the principality period. The Ottoman qadi is a court and civil servant who has a unique place in Islamic state His office is empowered with broader powers than his colleagues in the Islamic centuries before him.
Transcription and evaluation of Lice Şer?iyye Register no 409 (H.1311-1317/m.1893-1900 p.59-116
Keywords: Tarih