TORNALAMADA KALEM İLE PARÇA ARASINDA MEYDANA GELEN ELEKTRİK AKIMININ KALEM ÖMRÜNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI - AKGÜNDÜZ, İBRAHİM HALİL (Fırat Üniveristesi, 1992)
Bu çalışmada; HSS torna kalemleri ile pirinç, pik ve çelik malzemelerin çeşitli tornalama şartlarında oluşturduğu gerilimlerin ve bu gerilimlerin kesici kalem ağızlarında meydana getirdiği aşınmaların araştırılması yapıldı. Bunun için, 1 2x 12x 1 60 ebatlarında bir HSS torna kalemi kullanılarak 1 25, 250 ve 355 d/dk hızlarında, devir başına 0.16, 0.32 ve 0.48 mm. ilerleme ile 0.5, 1 ve 1.5 mm. paso derinliğinde pirinç (Cu%E79, Zn%520 ve Pb%l), pik ve Ç1030 çelik malzemeler kuru ortam şartlarında tornalamaya tabi tutularak, kalemin kesici ağızlarında meydana gelen gerilimler ve aşınmalar ölçüldü. Bu deneysel sonuçların boyutsuz sayılar cinsinden bir matematiksel modeli de hazırlanarak, elde edilen sonuçlarla mukayesesi yapılarak araştırma tamamlanıldı.
An Investigation on the cutting the electrical current between tool and material to the effect on tool life
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Makine Mühendisliği; Mechanical Engineering