KEBAN YÖRESİ BALLARININ BAZI MİKROORGANİZMALAR ÜZERİNDEKİ ANTİMİKROBİYAL ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI - ALBAYRAK, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 1996)
KEBAN YÖRESİ BALLARININ BAZI MİKROORGANİZMALAR ÜZERİNDEKİ ANTİMİKROBİYAL ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI Mustafa ALBAYRAK Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı 1996, Sayfa: 37 Bu çalışmada balların bazı mikroorganizmalar üzerindeki antimikrobiyal etkisi incenlemeye çalışılmıştır. Bal örnekleri Elâzığ ili Keban ilçesine bağlı Arslankaşı, Aydınlar, Taşkesen, Büklümlü ve Sağdıçlar köylerinden alınmıştır. Petekli bal örnekleri steril şartlarda 250 mi. şişelere alınmış, ağızları sıkıca kapatılarak ve etiketlenerek lâboratuvar şartlarında tutulmuştur. Oyuk agar ve disk diffüzyon metodu kullanılarak bu bal örneklerinin; Bacillus subtilis var. niger ATCC 10, B. brevis FMC 3, B. megaierium DSM 32, B. megaterium NR5,£. coli Pseudomonas aeruginosa DSM 50071, Proteus vulgaris FMCI, Enterobacter aerogenes CCM 2531, Staphylococcus aureus covan 1, Candida sp. ve Saccharomyces cerevisiae üzerindeki antimikrobiyal etkisi incelenmiştir. Bal örneklerinin %30 luk konsantrasyonu bakteriler üzerinde etkili olmuşsa da, asıl etki %50 lik konsantrasyonda görülmüştür. Mayalar üzerinde hiç bir bal örneği etkili olmamıştır. Ayrıca farklı sıcaklık uyulamaları kullanılarak; sıcaklığın balların antimikrobiyal etkinlikleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. 50 °C de bal örneklerinde önemli bir değişme gözlenmemiş, ancak 60 °C de örneklerin antimikrobiyal etkisinde azalma olmuş, 70 °C de bu eti tamamen kayıp olmuştur. Sıcaklık artışlarına paralel olarak, balların renklerinde de değişiklikler gözlenmiştir. Renk değişimi 60 °C de başlayıp, sıcaklık arttıkça renkte koyulaşma artmıştır. 90 °C de bütün ballar aynı koyuluğa ulaştığından makroskobik olarak bir birlerinden ayırt edilememiştir ANAHTAR KELİMELER: Bal, antimikrobiyal etki.

IV SUMMARY Masters Thesis THE ÎNVESTİGATİONS ON THE ANTİBACTERİYAL EFFECTS OF SOME MİCROORGANİZMS ON HONEYES İN KEBAN REGİON Mustafa Albayrak Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology 1996, page : 37 In the present study, the microbial effects of honey on some microorganisms have been investigated. Honey samples have been collected at the following villages in Keban; Aslankaşı, Aydınlar, Taşkesen, Bükümlü and Sağıçlar. Samples with petek have been kept in botles of 250 ml. at steril Conditions by labelling at room temperature. Antimicrobial effects of honey samples have been examined by the method of hallow agar and disc on the following microorganisms; Bacillus subtilis var. niger ATCC 10, B. brevis FMC3, B. megatehum DSM 32, B. megaterium NR5, E. coli Pseudomonas aeruginosa DSM 50071, Proteus vulgaris FMC 1, Enterobacter aerogenes CCM 2531, Staphylococcus aureus covan 1, Candida sp. and Saccharomyces cerevisiae. Although honey samples of different concentrations have been effective on bacteries, any effect has not been observed on Saccharomyces cerevisiae. The sample of i\,50% concentration is more effective than that of, 30%concentration. In addition temperature effects on antimicrobial behaviours of honey have also been investigated. Any important change has not been observed at speecimens at 50 °C, while antimicrobial effect has decreased at 60 °C and loosed at 70 °C. Changes at colour of honey have been observed with increased temperature. Colour change has started at 60 ° C and loses of colour have increased With increasing temperature since all of the honey samples have reached at the same boldness at 90 °C, samples have not been able to distinguished. KEY WORDS: Honey, antimicrobial effects.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Biyoloji; Biology